Od septembra pribavljanje ličnih dokumenata bez čekanja

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA IVICA Dačić i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković potpisali su sporazum o saradnji na realizaciji pilot projekta koji će građanima omogućiti da samo uz zahtev, bez donošenja dodatne dokumentacije, dobijaju lična dokumenta.

Građani Beograda, Niša, Kragujevca, Leskovca i Valjeva će od septembra moći elektronskim putem da izvade izvod iz matične knjige rođenih. To će omogućiti građanima da u upravama MUP-a, uz zahtev, a bez izvoda iz matične knjige rođenih ili državljana, traže izdavanje lične karte ili pasoša.

Ministar Marković je naglasio da se radi o „pilot projektu“ koji će moći da koristi oko 2,5 miliona građana i ocenio da će te pogodnosti do kraja ove godine biti na raspolaganju za približno pet miliona građana, dok će ova usluga do kraja 2011. biti dostupna svim građanima Srbije.

Milan Marković je izrazio nadu da nove generacije neće znati šta je čekanje u redovima za vađenje raznih dokumenata – izvoda iz matične knjige rođenih, državljanstva, raznih uverenja, jer će to biti obaveza državnih organa.

Prema rečima ministra Dačića, MUP je uspeo da podigne nivo informatičke bezbednosti i da će uskoro biti omogućeno i ostalim državnim organima da pristupe softverskoj bazi podataka. Reč je o uvođenju novog sistema rada u državnoj upravi, što znači da građani posle realizacije ovog projekta ne bi trebalo da više imaju problema kod pribavljanja ličnih dokumenata jer će većinu poslova moći da obave elektronskim putem. (A.S.)

|Search:Find More About Od septembra pribavljanje ličnih dokumenata bez čekanja|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv