Internet Explorer povećao udeo na tržištu

UDEO INTERNET EXPLORERA NA TRŽIŠTU Web čitača, u odnosu na svoje rivale Firefox i Chrome, do sada se nalazio kao u slobodnom padu, ali je u poslednje vreme Microsoftov Web čitač uspeo sa preokrene situaciju i smanji gubitke.

Pre samo godinu dana, udeo Internet Explorera je iznosio 66,97%, ali je od tada padao svakog meseca, čak do 59,75% u maju 2010. godine. U istom tom periodu, udeo Firefoxa se uvećao sa 22,98% na 24,32%, a Chrome je zabeležio rast sa 2,84% na 7,04%.

Sada je Microsoft ponovo uspeo da pređe granicu od 60%, jer je, sudeći prema informacijama analitičke kompanije Net Application, u junu udeo njegovog čitača iznosio 60,32%, koji je dobijen na račun Firefoxa, čiji je udeo pao na 23,81%. I Chrome i Safari su takođe zabeležili neznatni rast.

Internet Explorer je prvo povećanje udela zabeležio u maju u SAD, ali sada se taj trend sada proširio na ceo svet. Zanimljivo je da je povećanje njegovog udela bilo veće u Evropi i Aziji nego u SAD.

Dok starije verzije Internet Explorera, kao što je IE6, i dalje gube udeo, delom zbog problema sa bezbednošću, u Microsoftu smatraju da je za junsko povećanje udela zaslužna nova marketinška kampanja pod nazivom „Confidence“ (Poverenje) čiji je cilj da prikaže bezbednosne karakteristike Internet Explorera 8. Ukupno globalno povećanje udela verzije IE8 iznosi 0,66%.

„Udeo Internet Explorera 8 je ponovo zabeležio najbrži rast od 0,66%, što je tri puta više od rasta udela Googleovog Chromea, dok se udeo Firefoxa smanjio,“ izjavio je predstavnik Microsofta Rajan Gevin.

Ostaje da se vidi da li će se ovaj trend nastaviti. Gevin smatra da „zasigurno ne možemo da donosimo zaključke o poslovanju na osnovu podataka za samo dva meseca, ali pravac kojim se situacija razvija je ohrabrujući.“

Dok IE8 predstavlja poslednju verziju Microsoftovog Web čitača, kompanija već prikazuje novu verziju 9, koja će navodno doneti „brže performanse i znatno bolju podršku za Web standarde.“

|Search:Find More About Internet Explorer povećao udeo na tržištu|

[ad#ad-post1]