Microsoft povezao SQL baze sa ASP.Netom

KOMPANIJA MICROSOFT ĆE OMOGUĆITI da njena besplatna baza podataka SQL Server Compact Edition radi unutar ASP.Net Web aplikacija, nudeći jednostavnu opciju za ASP.Net Web razvoj.

ASP.Net je Web platforma, dok je SQL CE ugrađena mašina baze podataka, koja omogućava jednostavno skladištenje baza podataka, izjavio je Skot Gatri, potpredsednik Microsoftovog odeljenja za razvoj u svom Web dnevniku ove nedelje.

„Uskoro ćemo predstaviti prvu javnu probnu verziju mašine SQL CE Version 4. Verzija 4 je namenjena i testirana za rad u ASP.Net aplikacijama“, naglasio je Gatri. „Aplikacije koje gradite mogu sadržati SQL CE. Samo prebacite svoju Web aplikaciju na bilo koji server i radiće.“

„SQL CE 4 nudi jednostavno rešenje za baze podataka koje se sada moće koristiti sa ASP.Net apliakcijama. Omogućiće vam da projekte pokrenete brzo – bez potrebe da instalirate kompletnu bazu podataka na lokalnom uređaju za razvoj“, istakao je Gatri.

SQL CE radi sa interfejsima za programiranje aplikacija (API) zasnovanim na tehnologiji .Net i podržava sintaksu slučnu onoj koju koristi SQL Server. Programeri mogu iskoristiti postojeće interfejse za programiranje aplikacija, kao što je ADO.Net, kao i tehnologije kao što je Entity Framework sa SQL CE. Mašina SQL CE baze podataka se pokreće u memoriji zajedno sa aplikacijom; kada se aplikacija ugasi, baza podataka se automatski uklanja iz memorije.

Visual Studio 2010 i Visual Web Developer 2010 Express će dobiti SQL CE 4 podršku za ASP.Net, putem planirane nadogradnje.

„SQL CE ne zahteva pokretanje niti instaliranje servera baze podataka da biste ga koristili. Sada možete jednostavno da kopirate SQL CE binarne kodove u \bin direktorijum vaše ASP.Net aplikacije i ona će ih izvršavati i koristiti kao mašinu baze podataka. Nema potrebe za podešavanjem ili dobijanjem dodatnih bezbednosnih dozvola. Ne morate čak da imate ni aministratorski nalog na mašini. Jednostavno će raditi.“

|Search:Find More About Microsoft povezao SQL baze sa ASP.Netom|

[ad#ad-post1]