Bluetooth 4.0 odobren i stiže ove godine

SPECIFIKACIJA ZA BEŽIČNO POVEZIVANJE sistemom niske snage Bluetooth 4.0 dobila je odobrenje i očekuje se da će se pojaviti u prvim uređajima (pametnim meračima i prenosivim računarima) pre kraja godine.

Informaciju je objavila organizacija Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) u svom saopštenju od utorka.

Čipovi za standard Bluetooth 4.0 prošli su rigorozne testove i ta tehnologija je dobila potvrdu i dozvolu da se može koristiti u čipovima i uređajima, izjavio je Majk Foli, izvršni direktor pomenute organizacije koja uspostavlja standarde. Kompanije sad mogu početi da projektuju i proizvode uređaje koji odgovaraju tom standardu.

Standard Bluetooth 4.0 najavljen je 2009. kao nadogradnja prethodne bežične tehnologije Bluetooth 3.0. Ovaj novi standard je dosadašnjoj specifikaciji dodao rafalno emitovanje malih paketa podataka niskom snagom na veoma kratkim rastojanjima, a obuhvata i brzi prenos podataka koji je doneo Bluetooth 3.0 i koji uređajima omogućava da se uključuju u Wi-Fi 802.11 mreže kako bi prenosili podatke brzinama do 25 megabita u sekundi.

Ova tehnologija će se najpre probiti u satove, pametne merače (otkucaja srca, temperature…), pedometre, zdravstvene senzore i druge napravice koje rade na dugmaste baterije, kaže Foli, a neki od njih će zahvaljujući potrošnji deset puta manjoj od klasičnih Bluetooth uređaja moći neprekidno da rade i po nekoliko godina. S druge strane, ugrađivaće se u prenosive računare i pametne telefone kako bi im se omogućilo da prikupljaju podatke iz tih napravica. Sve to zajedno dobro će doći za nadgledanje zdravlja i sportskih aktivnosti, zabavu i praćenje potrošnje energije, smatra on.

Bežične mogućnosti se stalno dodaju spravama kao što su kamere da bi im se omogućilo komuniciranje s drugim uređajima. Tehnologije kao što je Wi-Fi održavaju neprekidne veze ali brzo troše baterije, tako da bi Bluetooth 4.0 u takvim uređajima mogao da se koristi za razmenu informacija na kratkim rastojanjima ali uz veoma malu potrošnju.

Postoje i tehnologije koje konkurišu Bluetoothu 4.0. Komplet Nike+iPod koristi patentiranu tehnologiju da bi slao brze rafale informacija iz senzora smeštenog u patiku kompanije Nike u uređaje iPod ili iPhone kompanije Apple. Krajem juna kompanija Monster pokazala je naočare Vision Max 3D koje za komunikaciju s televizorom koriste specifikaciju za bežično umrežavanje signalima male snage koju je definisao Zigbee Alliance.

Bluetooth SIG ima preko 13.000 kompanija članica širom sveta, uključujući Intel, Lenovo, Microsoft, Motorolu i Nokiju. (M.V.)

|Search:Find More About Bluetooth 4.0 odobren i stiže ove godine|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv