Nokia traži od Rusije pomoć u pronalaženju prototipa modela N8

KOMPANIJA NOKIA JE OD RUSKIH NADLEŽNIH organa zatražila pomoć u pronalaženju i vraćanju prototipa budućeg modela o kome je jedan ruski državljanin pisao i postavljao fotografije na veb lokaciji namenjenoj prikazima telefona.

Ova priča podseća na situaciju kada je američka policija tražila čoveka koji je pronašao prototip telefona iPhone 4 i prodao ga predstavnicima lokacije Gizmodo.

Predstavnici kompanije Nokia kažu da su od ruskih državnih organa zatražili pomoć pri povraćaju prototipa telefona te kompanije koje je trenutno u rukama Eldara Murtazina. On je u aprilu u kratkom napisu u veb dnevniku na ruskom jeziku na lokaciji Mobile Review objavio i fotografije modela N8. Ovo je prvi telefon zasnovan na otvorenoj verziji operativnog sistema Symbian i još uvek nije dostupan.

Nokia je zvanično zatražila od Murtazina da vrati telefon ali on nije odgovorio.

Murtazin po svemu sudeći nije otkrio kako je došao do telefona, ali priznaje da je dobio ne toliko jasno pismo od predstavnika Nokije u kome se od njega traži da im vrati telefon. On im je odgovorio na to pismo i zahtevao da mu se detaljnije navede o kom se to vlasništvu radi, ali da još uvek nije dobio odgovor.

Takođe je izjavio da je nekoliko puta pokušao da kontaktira kompaniju u vezi s telefonom, ali da mu niko nije odgovorio.

Predstavnik Nokije je nekoliko puta ponovio da odluka o saradnji s ruskim državnim organima nije vezana za kritike koje je Murtazin uputio kompaniji. „Da budemo jasni, ne smeta nam to što pojedinci iznose svoja mišljenja o kompaniji i našim proizvodima“, izjavio je taj predstavnik.

Murtazin je urednik lokacije Mobile Review i izgleda da radi i kao konsultant u nekim kompanijama koje proizvode telefone. U svojoj biografiji je naveo da je urednik i analitičar „koji radi na nekim budućim modelima telefona A klase.“

Upravo uloga konsultanta je ono što zabrinjava Nokiju. „Ostaje otvoreno pitanje da li Murtazin radi u svojstvu urednika veb lokacije ili kao konsultant koji daje svoja mišljenja klijentima“, navodi se u napisu na veb dnevniku kompanije.

Kompanija Apple je u aprilu zatražila pomoć policije kako bi povratila prototip telefona iPhone 4 koji je „ukraden“, i to nakon što je lokacija Gizmodo pisala o telefonu. Organi reda su identifikovali studenta Brajana Hogana kao čoveka koji je našao telefon u kafiću i prodao ga Gizmodu za 50.000 dolara. (M.S.)

|Search:Find More About Nokia traži od Rusije pomoć u pronalaženju prototipa modela N8|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv