Nemci novčano kaznili Facebook

NEMAČKO NADZORNO TELO ZA ZAŠTITU privatnosti novčano je kaznilo Facebook zato što je bez dozvole čuvao kontakt podatke nekih osoba.

Problem leži u opcijama za pozivanje i sinhronizovanje imenika, preko kojih Facebook beleži kontaktne informacije iz e-poruka i imenika sa mobilnih telefona korisnika.

Kako tvrdi hamburški zastupnik za zaštitu podataka i slobodu informacija, problem je u tome što su neke od tih informacija vezane za ljude koji nisu korisnici Facebooka i nisu mu dali dozvolu da sačuva njihove privatne informacije, niti da ih iskoristi u marketinške svrhe.

Kada neko otvori nalog na Facebooku, njemu se ponudi opcija da postavi svoj imenik e-adresa kako bi mogao da pošalje pozive kontaktima da se i oni priključe na Facebook, ili da u tom imeniku pronađe prijatelje koji su već otvorili nalog.

Ako korisnik izabere da ne šalje pozive preko e-pošte, ta adresa će se u svakom slučaju sačuvati na serveru i biće povezana sa korisnikom koji je poslao svoj imenik.

Facebook često podseća korisnike da pozivaju prijatelje preko njihovog naloga i opcije „Dodaj ljude koje znaš kao prijatelje“.

Korisnicima se prikazuju fotografije osoba iz iste mreže, kao i prijatelja njihovih prijatelja, ali Facebook takođe prikazuje korisniku i druge osobe čije su e-adrese oni ubacili preko imenika.

Mnogi stanovnici iz pokrajne Hamburg su se požalili da Facebook prenosi njihove informacije trećim licima, tvrdi Johan Kaspar, rukovodilac službe za zaštitu podataka ove pokrajne. Takvo čuvanje podataka od strane trećih lica je „nedopustivo“ zbog implikacija vezanih za zaštitu podataka, rekao je on.

Predstavnici Facebooka su potvrdili u četvrtak da su primili pismo iz Kasparove službe. Trenutno proučavamo pismo i odgovorićemo na njega u zadatom roku, navodi se u kratkoj izjavi.

„Facebook nije jedina društvena mreža koja nudi takvu vrstu opcije za pronalaženje prijatelja ili koristi podatke na ovaj način, već je samo najveća“, izjavio je Kaspar u sredu. „To ne znači da društvene mreže treba da čuvaju podatke o osobama koji nisu njihovi članovi“.

Zastupnik je takođe zabrinut i zbog prakse Facebooka da šalje pozive za priključenje putem e-pošte u ime svojih korisnika i smatra da bi i ovo moglo da predstavlja kršenje nekih zakona koji zabranjuju slanje određene vrste direktne pošte.

Facebook ima rok do 11. avgusta da reši problem, ako želi da izbegne kaznu.

„Hamburg se vrlo ozbiljno ophodi prema zaštiti podataka: predstavnici vlasti pažljivo prate Googleovo sakupljanje podataka za uslugu Street View, koja dodaje panoramske slike ulica postojećoj usluzi Google Maps. Nemci imaju pravo da se pobune zbog bilo kakvog objavljivanja njihove slike ili slike njihovih kuća“, tvrdi zastupnik, dok iz kompanije Google smatraju da je u redu objavljivati takve fotografije, dok god ljudi imaju mogućnost da ih kasnije uklone.

Google ima velikih problema sa službama za zaštitu podataka u Hamburgu, kao i u Francuskoj, Italiji i Španiji, zbog snimanja saobraćaja nezaštićenih Wi-Fi mreža koje je regitrovalo vozilo koje se koristi za slikanje fotografija za uslugu Street View. Snimljeni saobraćaj sadrži i korisnička imena i lozinke naloga e-pošte, kao i lične komunikacije, navodi se u preliminarnom izveštaju francuske službe za zaštitu provatnosti. (M.S.)


|Search:Find More About Nemci novčano kaznili Facebook|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro