App Inventor omogućava svakom da pravi Android aplikacije

GOOGLE JE U PONEDELJAK PREDSTAVIO novu softversku alatku koja skoro svakom omogućava da pravi aplikacije za mobilne telefone koji koriste njegov operativni sistem Android.

Google Labs je na posebnoj lokaciji objavio beta verziju alatke App Inventor for Android na kojoj je pored detalja ponudio i video s kojim pokazuje koliko lako se mogu praviti aplikacije, uključujući i nekoliko ideja koje svako može da isproba.

„Da biste koristili App Inventor nije potrebno da budete razvijač softvera. App Inventor ne zahteva znanje iz programiranja“, piše na toj strani. Softveski kôd piše App Inventor, a korisnici samo biraju šta treba uključiti u aplikaciju tako što prevlače blokove koda, slično porogramiranju kakvo se koristi za Lego robote.

Među sugestijama za nove aplikacije nalaze se, na primer, korišćenje GPS funkcije telefona za određivanje lokacije, generisanje SMS poruka za prijatelje ili pravljenje aplikacija za povezivanje s drugim servisima kao što je Twitter.

Nova softverska alatka će Androidu dati nov zamah u odnosu na konkurentske sisteme kakav je, na primer, iPhone OS (IOS) kompaniije Apple. Lokacija na kojoj se nalazi App Inventor nudi svakome da postane kreator aplikacija i omogućava ljudima da dizajniraju softver za sopstvene potrebe. Tako nešto nije nimalo lako izvesti za iPhone, jer pored znanja neophodnog za razvijanje aplikacija svaka nova aplikacija mora da prođe Appleov sud pre nego što dobije odobrenje za preuzimanje.

Jedna od jačih strana Appleovog sistema je što se na ovaj način uklanjaju sve aplikacije sa zlonamernim kodom umetnutim da bi se krali ili brisali podaci. S druge strane nije još jasno šta je Google preduzeo u tom smislu za App Inventor.

Ko želi da koristi App Inventor kako bi počeo da pravi aplikacije za Android mora da ima samo nalog za Gmail, računar i Android telefon.

Google je App Inventor najavio pre skoro godinu dana i tom prilikom naveo da je u projekat uključeno nekoliko desetina fakulteta sa raznih univerziteta i brojni koledži. Vođa projekta bio je MIT-ov profesor Harold Abelson, poznat i po tome što je jedan od osnivača udruženja za slobodni softver (Free Software Association).

Čitav projekt je deo sve istaknutije tendencije za tehnologijom koja će svakom omogućiti da bude sam svoj majstor (Abelson tvrdi da se mnoge aplikacije mogu napraviti za nekoliko minuta), a sajam samograditelja Maker Faire postao je popularno okupljalište celog pokreta. Microsoft je uradio sličnu stvar kad je ponudio alatke s kojima svaki korisnik može da stvara video igrice koje će se izvršavati na konzoli Xbox 360. Naglasak na otvorenom softveru je još jedan od jasnih poteza kojima se opkoljava Apple koji čvrsto kontroliše svoj softver i operativni sistem. (M.V.)

|Search:Find More About App Inventor omogućava svakom da pravi Android aplikacije|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro