Windows XP SP2 poslat u penziju

MICROSOFT JE U UTORAK ZVANIČNO penzionisao Windows XP Service Pack 2 (SP2), svoj najznačajniji servisni paket po mišljenju brojnih stručnjaka.

„Windows XP SP2 je paket koji je promenio igru“, smatra Volfgang Kandek, tehnološki direktor kalifornijske kompanije Qualys specijalizovane za upravljanje bezbednosnim rizicima i usaglašenošću sa standardima.

„SP2 je bio najveća korekcija kursa koju je Microsoft napravio“, dodao je Džon Peskatore, Gartnerov analitičar čija je specijalnost bezbednost. „Microsoft je tada prvi put mogao da kaže da je Windows bezbedan.“

Microsoft je izabrao baš utorak kao dan kada obustavlja podršku za Windows XP SP2, jer je tog dana kada inače krpi svoje sisteme, isporučio i njegovu poslednju bezbednosnu zakrpu. Da bi primili bilo kakve druge ispravke korisnici moraju da instaliraju XP SP3 ili da pređu na noviji operativni sistem, Vistu ili Windows 7.

Kraj podrške za XP SP2 označava i kraj jedne ere, izjavili su ovim povodom stručnjaci za bezbednost u oproštajnim govorima i prigodnim izjavama zahvalnosti i lepih želja kakvi se drže pri dodeljivanju ručnih satova s posvetom nekome ko odlazi u zasluženu penziju.

„U poređenju s paketom SP2, svaki drugi je služio samo za kućno spremanje“, rekao je Kandek. „Windows 7 SP1, koji je upravo ušao u beta fazu, samo je još jedan običan servisni paket.“

Kad se XP SP2 pojavio u avgustu 2004, skoro svako ga je okarakterisao kao odstupanje od norme, jer nije bio samo zbirka prethodno objavljenih zakrpa i najnovijih ispravki, kao njegov prethodnik, već je sadržao i nove funkcionalnosti, većinom u oblasti bezbednosti.

„To je bio prvi servisni paket za koji je Microsoft ladno rekao da sadrži gomilu novosti pomešanu s gomilom ispravki“, podsetio je Peskatore. „Taj paket je zbog svoje specifičnosti odvratio pažnju od svih kasnijih paketa. U poređenju s njim nijedan nije bio ništa posebno.“

XP SP2 je dobio brojne pohvale na račun prvog podrazumevano uključenog zaštitnog zida za Windows, table koja prikazuje njegovo stanje bezbednosti i prvog pokušaja da se napadi blokiraju sprečavanjem izvršavanja podataka (Data Execution Prevention, DEP).

Pored toga bio je to prvi Microsoftov operativni sistem objavljen pošto je kompanija prethodno najavila da će pojačati bezbednost Windowsa kako bi onemogućila brojne napade mrežnih crva, a posebno SQL Slammera koji je pravio haos 2003.

Po mišljenju predstavnika Qualisa uključeni zaštitni zid je tada bio ogroman korak napred, jer je SP2 u suštini naterao napadače da umesto operativnog sistema ciljaju na klijentske aplikacije (najčešće Mikrosoftov Office i Adobijev Reader). Tada je pravi zaštitni zid prvi put ugrađen u Windows. Pre toga su ga na svojim mašinama imali samo upućeniji korisnici i to kao nekakvu odvojenu spoljnu odbranu.

Naravno, Windows XP SP2 nije bio savršen. Za skoro šest godina Microsoft ga je zakrpio na preko 250 mesta, a najviše u 2006. kad je izdao 52 zakrpe. Čak i čim se pojavio imao je probleme: posle svega nekoliko dana stručnjaci za bebednost su u njemu pronašli dve slabosti koje su napadičima omogućavale da zaobiđu njegovu liniju odbrane.

Međutim, kad se sve sabere XP SP2 će među profesionalcima za bezbednost više ostati upamćen po uspešnosti nego po nedostacima.

|Search:Find More About Windows XP SP2 poslat u penziju|

[ad#ad-post1]

tnews