Microsoft kupio licencu za Armovu tehnologiju čipova

MICROSOFT JE UPRAVO POTPISAO nov ugovor kojim kupuje licencu za tehnologiju mikroprocesorske arhitekture kompanije Arm, čime potencijalno kreće istim putem kojim ide i Apple, odnosno želi da dizajnira sopstvene čipove zasnovane na Armovom konceptu.

Novom licencom Microsoft je znatno proširio opseg Armovih tehnologija koje može da koristi. Ove dve kompanije inače sarađuju već godinama u oblasti softvera i uređaja, pretežno mobilnih, onih široke potrošnje i ugradivih.

„Microsoftu smo izdali licencu za našu arhitekturu i naš skup instrukcija“, izjavio je Armov direktor marketinga, Ijan Dru. „Ova vrsta licence omogućava da dizajnirate sopstvenu mikroarhitekturu.“

Samo probrana grupa kompanija ima slične licence za dizajniranje sopstvenih mikroarhitektura zasnovanih na Armovoj, uključujući proizvaođača čipova za mobilne telefone Qualcomm, kao i Marvell Technology i Infineon Technologies.

Kompanija Arm Holdings licencira svoju tehnologiju izvesnom broju kompanija širom sveta. Mikroprocesori zasnovani na Armovoj arhitekturi nalaze se u većini pametnih telefona. Intel je razvio mikroprocesor Atom u nadi da će jednog dana postati značajniji konkurent Armovim procesorima u pametnim telefonaima i drugim malim uređajima.

Microsoft i Arm su objavili da je obuhvat njihovog ugovora strogo poverljiv.

„Arm je naš važan partner i mi imamo nekoliko operativnih sistema zasnovanih na njegovoj arhitekturi, pre svega Windows Embedded i Windows Phone“, saopštio je Microsoft. U saopštnju se pored toga navodi i da pristup Armovoj tehnologiji omogućava Microsoftu da unapredi svoja istraživanja i razvoj za proizvode koji se na njoj zasnivaju.

Nekoliko kompanija je za svoje potrebe namenski dizajniralo čipove koji zadovoljavaju specifične potrebe njihovih proizvoda ili softvera. Apple je, na primer, dizajnirao svoj čip A4 za iPad i iPhone 4 kako bi im obezbedio višeprogramski rad i veliku baterijsku efikasnost. (M.V.)

|Search:Find More About Microsoft kupio licencu za Armovu tehnologiju čipova|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv