Sve više kompanija okreće se poslovanju u oblaku

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE BRITANSKE kompanije Mimecast otkrilo je da sve više kompanija preseljava svoje poslovanje u računarske oblake. Iako se dosada mislilo da su bezbednosni razlozi glavna prepreka za brži prelazak na taj vid poslovanja, skoro 60 posto kompanija koje su učestvovale u istraživanju navode da je računarstvo u oblaku unapredilo njihovu bezbednost.

Istraživači kompanije Mimecast navode da je 51 posto ispitivanih kompanija već usvojilo neki vid računarstva u oblaku, dok dve trećine razmatra uvođenje te tehnologije (osim pomenutih 51 posto kompanija koje planiraju proširivanje “oblačnog” poslovanja, još 15 posto kompanija razmišlja o početku prelaska na taj način poslovanja).

Istraživanje je pokazalo da kompanije koje već posluju u računarskom oblaku imaju dobra iskustva s tim vidom poslovanja. Skoro tri četvrtine tih kompanija tvrde da bolje koriste resurse ili da su ostvarile uštede na infrastrukturnim troškovima.

Učesnici u istraživanju imaju i poneku zamerku – 62 posto ispitanika još uvek brine za bezbednost svojih podataka, dok 74 posto kompanija još uvek ne može da sagleda da li je odnos cena/bezbednost podataka prihvatljiv.

Što se tiče kompanija koje već posluju na novi način, najpopularnije usluge su elektronska pošta, čuvanje podataka i bezbednost (sve tri, naravno, u oblaku). Manje kompanije se radije odlučuju za bezbednost u oblaku, a veće za čuvanje podataka u oblaku.

Piter Bauer, izvršni direktor kompanije Mimecast, kao svojevrsni zaključak istraživanja kaže: ”Veoma je značajna činjenica da više od polovine kompanija koje su učestvovale u istraživanju koristi neki vid poslovanja u oblaku. To jasno ukazuje da njihov prioritet predstavlja bolje korišćenje resursa i podataka, povećannje pouzdanosti i smanjenje troškova”. (M.B.)

|Search:Find More About Sve više kompanija okreće se poslovanju u oblaku|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro