Direktor Oraclea je najbolje plaćeni direktor

OSNIVAČ I GENERALNI DIREKTOR KOMPANIJE Oracle, Lari Elison, najbolje je plaćeni direktor u protekloj deceniji. Američki magazin The Wall Street Journal sastavio je listu 25 direktora sa najvećom zaradom u periodu od 2000. do 2009. godine. Zarade su obuhvatile plate, bonuse, menadžerske pogodnosti i dobiti od prodaje akcija firme. Prema toj računici, Lari Elison je u navedenom periodu zaradio oko 1,8 milijardi dolara.

Na drugom mestu je direktor Internet kompanije IAC/Interactiv, Beri Diler, koji je zaradio 1,14 milijardi dolara, a na trećem mestu je Rej Ajrani iz petrohemijske kompanije Occidental Petroleum, sa zarađenih 857 miliona.

Na četvrtom mestu je direktor Applea, Stiv Džobs, sa zaradom od 749 miliona u protekloj deceniji, što predstavlja malo iznenađenje, budući da kompanija Apple zarađuje ogroman novac sa svojim inovativnim uređajima koje je ponudila tržištu poslednjih nekoliko godina.

Prema uglednom magazinu, samo neki od menadžera koji su sebi pribavili najveću zaradu, učinili su to i za akcionare svojih firmi. Među njima je i Stiv Džobs, za čije vreme je vrednost akcija u Appleu udvostručena. U istom periodu jedino je u Oracleu zabeležen veći rast akcija, skoro tri puta.

S druge strane, direktor i osnivač Della, Majkl Del, za deset godina je zaradio 454 miliona dolara (12. mesto među najbolje plaćenim direktorima), iako su cene akcija kompanije Dell u istom periodu opale čak 66%.

Prema rečima profesora prava na univerzitetu Harvard i autora knjige o odnosu naknada i učinka menadžera, Džesija Frida, nesklad između bogatstva šefova firmi i njihovih akcionara je prilično depresivan i ukazuje da dobar deo plate nije opravdan odgovarajućim učinkom.

Protiv visokih plata menadžera ponekada se bune i akcionari firmi koje dobro posluju. Na primer, vrednosti akcija Occidental Petroleuma je u proteklih deset godina povećana sedam puta, ali investitori su ipak bili protiv uslova koje je firma predložila za plaćanje njihovog direktora. (A.S.)

|Search:Find More About Direktor Oraclea je najbolje plaćeni direktor|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro