Prenosivi modeli čine više od 70 posto japanskog tržišta računara

Velika popularnost jeftinih ultraprenosivih računara učinila je da prenosivi modeli po prvi put preuzmu više od 70% japanskog tržišta ličnih računara.

Prema tvrdnjama japanskog Udruženja proizvođača elektronike i informacionih tehnologija (Japan Electronics and Information Technology Industries Association – JEITA), u novembru je isporučeno 457.000 prenosivih računara nasuprot 185.000 stonih modela, što znači da od ukupnog broja računara na prenosive modele otpada 71,1% isporučenih računara.

Broj ukupnih isporuka računara u novembru je bio manji za 7% u odnosu na prošlu godinu, zbog lošeg stanja u kome se nalazi ekonomija, ali su isporuke prenosivih računara porasle za 3% na godišnjem nivou, a broj isporučenih stonih računara opao za 25%.

Ukupna vrednost isporučenih računara umanjena je za 17% i iznosila je 795.000.000 dolara. Veći pad cena, za razliku od pada broja isporučenih jedinica, sugeriše da je prosečna cena stonih računara umanjena. U sferi prenosivih računara, vrednost isporuka je opala za 12%, iako je povećan broj isporučenih jedinica.

Izveštaj udruženja JEITA zasnovan je na podacima dobijenim od 13 najvećih proizvođača računara, među kojima se nalaze kompanije Apple, Sony, Sharp, NEC, Lenovo, Fujitsu i Toshiba.

|Search:Find More About Prenosivi modeli čine više od 70 posto japanskog tržišta računara|

[ad#ad-post1]

tnews