Sony smanjio cenu komponenata za PlayStation 3

Istraživačka firma iSuppli saopštila je da je kompanija Sony Computer Entertainment smanjila cenu komponenti od kojih proizvodi svoju konzolu za igranje PlayStation 3 (PS3) za oko 35%.

Cena komponenti koje su bile potrebne za proizvodnju druge generacije konzole PS3 iznosila je 448,73 dolara prema cenovniku iz oktobra meseca. Da bi došli do ovog iznosa, stručnjaci kompanije iSuppli su rastavili jednu konzolu na sastavne delove i oformili spisak na osnovu koga su došli do navedenog zaključka. Poređenja radi, komponente koje su sačinjavale prvu generaciju konzole koštale su 690,23 dolara po cenovniku iz sredine 2007. godine.

Ukoliko se uzme u obzir da Sony prodaje PS3 na Web lokaciji Amazon.com po ceni od 400 dolara, lako je zaključiti da je kompanija na gubitku. Ali, gubitak koji Sony beleži prilikom prodaje svake konzole je sve manji, pa je za očekivati da on uskoro preraste u dobitak, uključujući i druge troškove vezane za proizvodnju i prodaju.

Smanjenje cene komponenti druge generacije konzole bilo je moguće korišćenjem naprednijih materijala prilikom njene izrade. Konkretno, konzole koriste unapređenu verziju procesora Cell, kao i drugih čipova, koji su izrađeni upotrebom 65-nanometarskom tehnologijom umesto starijim 90-nanometarskim proizvodnim procesom. Uvođenje nove proizvodne tehnologije dovelo je do smanjenja troškove izrade jednog procesora, kao i manju potrošnju, što je omogućilo Sonyju da počne sa ugradnjom jeftinijih napajanja.

Broj komponenti unutar konzole je takođe smanjen, jer su funkcije koje su ranije obavljali različiti procesori sada dodeljene jednom procesoru Cell.

|Search:Find More About Sony smanjio cenu komponenata za PlayStation 3|

[ad#ad-post1]