Mala intervencija u Registru omogućava da se zakrpi Windows XP SP2

IZGLEDA DA KORISNICI KOJI JOŠ UVEK upotrebljavaju penzionisani Windows XP Service Pack 2 (SP2) ipak mogu da instaliraju najnovije bezbednosne zakrpe – zahvaljujući triku kojim ga maskiraju u SP3.

Za maskiranje je potrebno promeniti samo jedan ključ u Windowsovom registru, kaže u svom saopštenju Šon Saliven, savetnik za bezbednost u finskoj antivirusnoj kompaniji F-Secure.

„Izgleda da će SP2 sistem misliti da je SP3 [Service Pack 3] ukoliko promenite ključ HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Windows tako da vrednost parametra DWORD čije je ime CSDVersion umesto 200 promenite u 300 i potom ponovo startujete sistem“, navodi Saliven.

Prema onome što kaže Microsoft, CSDVersion definiše ime poslednjeg servisnog paketa instaliranog na račuaru.

Drugim rečima, Salivenova intervencija maskira XP SP2 u SP3 kad Microsoftova bezbednosna ispravka utvrđuje da li je računar legitiman za krpljenje.

Zahvaljujući ovoj intervenciji Saliven je uspeo da natera Windows XP SP2 da instalira hitnu ispravku koju je Microsoft izdao prošle nedelje kako bi zakrpio kritični propust u parsiranju prečica datotetka u Windowsu.

Ova ispravka izvan voznog reda zvanično nije bila dozvoljena za računare na kojima je instaliran Windows XP SP2, jer je ovaj servisni paket od 13. jula penzionisan i kao takav ne podleže daljem primanju zakrpa.

Posle intervencije u registru Saliven je instalirao zakrpu za prečicu tako što ju je preuzeo direktno od Microsofta umesto kroz mehanizam Windows Update. Kad je isprobao da li obavlja posao, koristeći metod napada koji su napadači upotrebljavali nekoliko nedelja kako bi zarazili računare, utvrdio je da se sistem nije zarazio.

Saliven je upozorio korisnike da je menjanje registra rizično. „Imajte na umu da ova zakrpa nije zvanično testirana niti ima podršku Microsofta za SP2. Petljanje po registru i instaliranje zakrpa veoma je brz način da se sistem destabilizuje. Zapravo biste trebali da instalirate SP3 ukoliko je ikako moguće.“

Većina korisnika se zato ni ne približava registru, jer kao što Saliven kaže, čak i mala greška može da obogalji računar. „Činite to na sopstveni rizik“, poručuje on.

Saliven priznaje da ovaj trik sa registrom nije pronašao on, već se samo setio sličnog rešenja koje su pre više od godinu i po pominjali korisnici igre Grand Theft Auto IV. Jedna diskusija na lokaciji GTAForums.com iz decembra 2008. pokazala je da se isti trik može upotrebiti kako bi se igra pokrenula na sistemu Windows XP SP2.

Microsoft već godinu dana nagovara korisnike da pređu sa sistema XP SP2 na SP3 ili na novi Windows 7, i nudi detaljna uputstva kako da se pribavi i instalira treći servisni paket.
(M.V.)

|Search:Find More About Mala intervencija u Registru omogućava da se zakrpi Windows XP SP2|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro