Oracle tužio Google zbog korišćenja Jave u Androidu

ORACLE JE PROŠLOG ČETVRTKA PODNEO tužbu protiv kompanije Google u kojoj tvrdi da je u svom mobilnom operativnom sistemu Android prekršila njegove patente i autorska prava koji se odnose na Javu.

„Google je razvijajući Android znao da je direktno i u više navrata povredio Oracleova prava na intelektualnu svojinu koja se odnosi na Javu. Ovom tužbom se traži odgovarajuća nadoknada za taj prekršaj“, stoji u Oracleovom saopštenju za javnost.

Oracle je tehnologiju Java kompanije Sun Microsystems dobio kad je tu kompaniju kupio početkom ove godine. Java je softversko okruženje koje aplikacijama pisanim u istoimenom jeziku omogućava da se izvršavaju na skoro svakom računaru pod uslovom da je na njemu instalirana odgovarajuća virtuelna mašina. Sun je prodavao Javu kroz plaćene licencne ugovore ili je davao besplatno kao otvoreni kôd. Java je od 2006. uvedena pod javnu licencu fondacije za besplatan softver (Free Software Foundation GNU General Public License).

Konfuzija upravo tu i počinje jer su i Java i Android platforme otvorenog koda na kojima ni Google ni Oracle ništa ne zarađuju, jer je njihov izvorni kôd dostupan besplatno i svaki razvijač softvera može s njim da radi šta hoće. Google je upravo to i uradio ali umesto da uzme licencu sofisticiranije verzije Jave koju će koristiti za pametne telefone, napravio je zaobilaznicu tako što je koristio besplatnu verziju. Razvio je sopstvenu virtuelnu mašinu (softver koji izvršava Java aplikacije) za operativni sistem Android koji se sada koristi u milionima telefona.

Slučajeva koji su slični ovome što je Google uradio bilo je i ranije. Tako je na primer stvoreno i tržište personalnih računara. Osamdesetih i devedestih godina prošlog veka brojne kompanmije su razvile niz računara kompatibilnih s IBM-ovim modelom PC tako što su inverznim inženjerskim postupcima našle način da na svom hardveru izvršavaju programe čiji je vlasnik bio IBM a potom i Microsoft.

Kad je Google razvijao Android upotrebio je tehnologiju kompatibilnu s Javom koja se zove Dalvik, a razvijena je kao „čistosobna“ (clean room) verzija Jave, što znači da ga je Google iz osnova napravio tako da nije koristio nikakvu Sunovu tehnologiju ili intelektualnu svojinu, kaže Gartnerov analitičar Ken Dalejni. „Ne možete uzeti Java aplikaciju iz Sunovog okruženja, gde je licencirana, i izvršavati je u Androidu, morate je rekompilirati u Dalvik.“

Oracle kaže da je Dalvik Javin konkurent i povređuje nekoliko njegovih patenata, čiji je spisak naveden u tužbi, i njegova autorska prava na Javu.

U četvrtak još nije bilo jasno da li je Oracle kontaktirao Google kako bi razmotrio svoje bojazni pre nego što je podneo tužbu.

Oracle je verovatno motivisan najnovijim uspehom Androida na tržištu pametnih telefona, smatra Dalejni. „Oni su sada vlasnici Suna i žele da pokupe tantijeme za Javu.“

Oracle smatra da je Google bio svestan njegovih patenata i da ih je „svesno i namerno“ prekršio. Pored toga Oracle kaže i da je Google zaposlio nekoliko Sunovih inženjera koji su radili na Javi. Od suda traži da blokira navodno kršenje patentnih prava i zahteva odštetu.

Dalejni kaže da će Oracleova tužba biti teška za dokazivanje i da bi pravni okršaj mogao da potraje dosta dugo. Čak i naizgled mnogo jednostavniji patentni sporovi rešavani su po nekoliko godina. Kompanija SCO je sedam godina vodila patentnu bitku za Unix (i nedavno je izgubila) protiv IBM-a i Novella oko načina na koji su oni koristili Unix u razvoju Linuxa. „U sporu Oracle–Google moraće da se raspravi da li je Google koristio Javu iz čiste sobe ili je imao nekog ko je iznutra bio upućen u njen kôd“, smatra on.

Dalvik jeste jedna od opcija za pisanje aplikacija za Android; ali razvijači isto tako mogu da koriste HTML 5 i jezik C. Međutim, Dalvik je korišćen za neke od ključnih aplikacija kao što je e-pošta, kaže Dalejni.

Google je Oracleovu tužbu ocenio kao neosnovanu, a Džejms Gosling, Sunov veteran i kreator Jave, kaže da uopšte nije iznenađen Oracleovim potezom. On čak kaže da Oracleov pravni tim u toku pregovora oko kupovine Suna nije krio uzbuđenje zbog mogućnosti podnošenja tužbi po osnovu kršenja intelektualnih prava na Sunovu Javu.

„Na sastancima o integrisanju Suna i Oraclea na kojima su nas rešetali o situaciji s patentima između Suna i Googlea, mogli smo da vidimo kako se sjaje oči Oracleovih pravnika“, napisao je on u četvrtak. „Podnošenje tužbi na patente nikada nije bio Sunov genetski kod. Nadam se da ću izbeći svu tu tarapanu, jer su za tužbu izabrali samo jedan od mojih patenata (RE38,104).“

Gosling je inače napustio Sun u aprilu, par meseci pošto ge je Oracle kupio.

Miguel de Ikaca, programer poznat po svom radu na projektima GNOME i Mono, smatra Goslingov komentar potvrdom da je bivši izvršni direktor Suna, Džonatan Švarc, prodavao kompaniju s jasno istaknutom porukom „Tužite Google“. Po njegovom mišljenju, Sun je očekivao da će mu Google platiti to što koristi Javu u Androidu, ali Google je napravio sopstvenu virtuelnu mašinu za Javu (Dalvik) kako bi izbegao plaćanje licenci.

Google je Oracleovu tužbu ocenio kao neosnovani napad ne samo na kompaniju već i na zajednicu otvorenog Java koda. „Ova zajednica je daleko šira od bilo koje korporacije i svakodnevno radi kako bi veb učinila boljim. Mi ćemo odlučno braniti standarde otvorenog koda i nastavićemo da razvijamo platformu Android.“

U tužbi se kaže da i Androidova virtuelna mašina Dalvik krši više patenata za Javu i napominje da je „Google bio svestan Sunovih patenata, uključujući i one sporne, još od sredine ove decenije, kad je zaposlio nekoliko Sunovih inženjera specijalizovanih za Javu“.

Zanimljivo je da je direktor Googlea Erik Šmit svojevemeno predvodio razvoj Jave jer je osamdesetih i devedestih godina radio u Sunu kao tehnološki direktor.

Oracle traži da se Android softver „napravljen ili korišćen protivno američkim zakonima i Oracleovom autorskom pravu, zapleni i uništi ili ukloni na neki drugi razuman način“.

Tužba će sigurno obradovati Apple kome uspeh Androida predstavlja rastuću pretnju. U pokušaju da je ublaži Apple je nedavno podneo tužbu za patentni prekršaj protiv kompanije HTC, tajvanskog proizvođača Android telefona. Kao što to obično biva, direktor Oraclea, Lari Elison, prijatelj je direktora Applea Stiva Džobsa i čak je bio u upravnom odboru Applea od 1997. do 2002.

Mada se ishod ovog sudskog spora, koji mnogi već nazivaju sukobom golijata protiv golijata, možda neće znati godinama, Java bi u međuvremenu mogla da pretrpi veliku štetu, jer postoji opasnost da bi programeri mogli da je napuste.

Mnogi se zato pitaju šta je zapravo pravi razlog što Oracle tuži Google? Odgovor po svoj prilici leži u maloj teoriji igara, u čemu Elison inače uživa.

Oracle je sa Javom suočen sa tri neprijatna ishoda: Mogao bi da ne radi ništa i samo posmatra kako Google ubira bogate plodove od razvoja najbrže rastuće mobilne platforme na užareno vrućem tržištu pametnih telefona; mogao bi da tuži Google i izgubi, a to bi drugim razvijačima poslalo signal da je počela sezona zaobilaženja kupovine Javinih licenci; ili, mogao bi da tuži Google i pobedi, a to bi poslalo poruku da Java nije toliko otvorena koliko se prethodno verovalo.

Zato je aktuelna ocena da bi Oracle zažalio i ako tuži i ako ne tuži Google, pa je zaključio da bi bolje bilo da ga tuži i pokuša da zaradi. Oracle nije izričito rekao šta traži kao odštetu ali bi po svoj prilici zahtevao da mu Google plati licencu za svaki prodati Android telefon i svaku prodatu aplikaciju. U ovome su tone i tone para, ali i loše vesti za Javu bez obzira na ishod. Možda je ovo početak kraja Jave. (M.V.)

|Search:Find More About Oracle tužio Google zbog korišćenja Jave u Androidu|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv