IBM otkrio svoj najveći Unix server, s 256 jezgara

IBM JE OJAČAO SVOJE POSLOVANJE na bazi Unixa s novim sistemima zasnovanim na svojim procesorima serije Power7, uključujući server za velika preduzeća koji može da prihvati 256 jezgara.

Power 795 je IBM-ov najveći Unix server do sada. Namenjen je kompanijama koje koriste aplikacije s velikim bazama podataka ili žele da objedine više Unix ili Linux servera u jedan sistem koristeći IBM-ov virtuelizacioni softver PowerVM.

IBM je pored toga ponudio i nekoliko servera nižeg ranga s jednim ili dva procesora Power7. Novi serveri, zajedno sa sistemima srednjeg ranga koje je ponudio ranije ove godine, zaokružuju IBM-ovu ponudu Power7 mašina od vrha do dna.

Svi novi sistemi se nude s Linuxom ili IBM-ovim sistemom AIX ili operativnim sistemima i (novo ime za IBM-ov i5/OS). Nadmetaće se sa Unix serverima kompanija Hewlett-Packard i Oracle, koji je dobio i hardverski deo kompanije Sun kad ju je kupio početkom ove godine.

Zbog malog broja organizacija kojima treba orman velik kao 795 da bi izvršavale jednu veliku aplikaciju, IBM očekuje da će ga većina klijenata koristiti u projektima objedinjavanja postojećih resursa kako bi smanjila potrošnju energije i uštedela prostor u centru za obradu podataka.

Server se danas može izdeliti na 254 particije, a IBM kaže da će se taj broj sledeće godine povećati na 1000 kad se završe neophodna testiranja. Mada nije isključeno da će za tu promenu morati da se ažurira firmver, za sada se očekuje da korisnici to neće morati da rade.

Moćni 795 ima 8 TB glavne memorije i koristi osam procesorskih „knjiga“ (tako ih IBM zove) svaka sa po četiri Power7 procesora. Ti čipovi imaju po osam procesorskih jezgara, umesto dva koliko je imao Power6, s tim što IBM kaže da su novi procesori kompatibilni sa serverima koji koriste Power6. To znači da korisnici mogu da uguraju Power7 knjige u postojeću Power 695 šasiju bez ikakvih dodatnih intervencija.

IBM je ove sisteme lansirao na „mekano“ tržište, jer je prodaja Unix servera u padu. Prihodi su prema podacima koje je objavio IDC, između 2008. i 2009. pali za 22% na 13,1 milijardu dolara, ali se očekuje da će ove i sledeće godine tržište neznatno ojačati.

IBM je u ovim lošim uslovima poslovao bolje od konkurencije. Prodao je najviše opreme u svakoj od tri poslednje godine, tvrdi IDC, i povećao svoj udeo u prihodima na 40,3% u 2009, dok HP drži 26,2% a Sun 25,3.

Analitičari smatraju da će ovi novi sistemi po svoj prilici dodatno ojačati njegovu poziciju, jer je prilično jasno da prednjači u sirovim performansama.

Međutim, valja imati na umu da je IBM zabeležio rast u vreme kad su njegovi konkurenti bili u previranju. HP je prevodio korisnike sa svojih PA-RISC čipova na Intelove Itanijume, a Sunova budućnost je dugo bila neizvesna zbog pregovora o kupovini kompanije.

Posle nekoliko odlaganja HP je ponudio nove servere zasnovane na Itanijumu 2, a Oracle je konačno počeo da razmatra dalji plan vođenja Sunovog hardverskog poslovanja. I pored toga smatra se da IBM ima jaku poziciju.

Ni IBM ne zna tačno kako će klijenti reagovati na njegov sistem sa 256 jezgara. Ovo je prvi put da je prešao sa 64 jezgra na 256, tako da će biti zanimljivo pratiti potražnju. Postoji manji broj klijenata koji imaju aplikacije dovoljno velike da uposle ceo sistem, ali u IBM-u očekuju da će se u proseku koristiti nekoliko stotina particija.

Kompanija zato nudi model plaćanja po sistemu „kapacitet po zahtevu“, tako da klijenti mogu da naruče potpuno napunjen sistem a da procesore plaćaju kako ih budu aktivirali.

IBM nije objavo cenu sistema 795, izuzev što je naveo da ide od 500.000 dolara naviše. Pored toga klijenti će navodno dobijati dva puta više procesorskih jezgara na sistemu Power7 u odnosu na sistem Power 6 iste cene.

Kod servera iz donje klase IBM onemogućava rad nekih Power7 jezgara kako bi ponudio čipove sa četiri do šest jezgara. Ti procesori se nude kao sistemi Power 710, 720, 730 i 740, koji su takođe lansirani u utorak u verzijama za ugradnju u policu ili kao samostalne uspravne jedinice. Cene im se kreću od 6385 dolara pa naviše. (M.V.)

|Search:Find More About IBM otkrio svoj najveći Unix server, s 256 jezgara|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro