Armova nova procesorska arhitektura će podržavati virtuelizaciju

KOMPANIJA ARM HOLDINGS ĆE USKORO predstaviti novu procesorsku arhitekturu koja će moći da pokreće softver za virtuelnizaciju, što bi moglo značajno da proširi upotrebu procesora zasnovanih na ovoj arhitektruri u oblasti štedljivih servera, izjavili su predstavnici kompanije.

Podrška za virtuelizaciju biće uvedena sa sledećom verzijom Armovog procesora Cortex A, čije je radno ime Eagle, a koji je „veoma, veoma blizu predstavljanja“, izjavio je Dejvid Breš, član grupe koja razvija arhitekturu procesora Arm. Prema njegovim rečima nekoliko kompanija već razvija hipervizor za novu procesorsku arhitekturu, uključujući i kompaniju VMware, jednu od vodećih na polju serverske virtuelizacije.

Virtuelizacija omogućava softveru da se izvršava nezavisno od toga na kom hardveru se nalazi, što omogućava da se na istom računaru istovremeno pokrene nekoliko operativnih sistema, svaki u svojoj virtuelnoj mašini. Ova tehnologija postoji već duže vreme, a nedavno je postala popularna zbog objedinjavanja radnih zadataka na x86 serverima.

Procesori kompanije Arm su poznati po svojoj niskoj potrošnji i dosta se koriste u mobilnim telefonima – uključujući i Appleov iPhone. Kompanija Arm sama ne proizvodi procesore već ih dizajnira i razvija procesorske arhitekture koje prodaje proizvođačima procesora kao što je Texas Instruments.

Virtuelizacija bi mogla da pomogne programerima da brže razvijaju aplikacije namenjene različitim telefonima, jer više ne bi morali da vezuju softver za određen uređaj. Umesto toga, aplikacije bi mogle da rade preko virtuelne mašine, nezavisno od hardvera.

Virtuelizacija će isto tako omogućiti da se na jednom telefonu instalira više operativnih sistema. Primera radi, korisnik bi mogao jedno okruženje da korsiti za posao, a drugo za ličnu upotrebu. U kompaniji VMware već razvijaju virtuelne mašine za mobilne telefone.

Kompaniju Arm zanima i serversko tržište, gde je smanjivanje potrošnje energije postalo značajan prioritet. Pokretanje hipervizora na ovim procesorima bi moglo da pomogne poboljšavanju pozicije kompanije na tržištu. „Smatramo da će serveri male potrošnje sa Armovom arhitekturom naći svoje mesto na tržištu“, rekao je Breš.

Međutim, postoje određeni izazovi pri korišćenju Armovih procesora u serverima. Većina serverskog softvera je napisana za x86 i RISC tipove procesora, tako da bi proizvođači softvera morali da prilagode svoj softver za Armovu arhitekturu, a i Armovi procesori nisu toliko snažni kao serverski procesori kompanija IBM i Intel.

Prema Brešovim tvrdnjama, nova arhitektura Arm će podržavati potpunu virtuelizaciju i nešto više ograničen oblik virtuelizacije nazvan paravirtuelizacija. On je naveo i nekoliko partnera u ovom projektu, od kojih se izdvajaju kompaneije Enea, Green Hills Software, Mentor Graphics, Open Kernel Labs i VirtualLogix. (M.S.)

|Search:Find More About Armova nova procesorska arhitektura će podržavati virtuelizaciju|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro