IBM-ovi Power čipovi odlaze u još dublji san

IBM RAZVIJA NOVO STANJE NEAKTIVNOSTI za svoje procesore serije Power koje će im omogućiti da skoro uopšte ne troše struju dok su na čekanju, izvestio je u ponedeljak jedan IBM-ov inženjer na konferenciji Vrući čipovi (Hot Chips) održanoj u Stanfordu.

Čipovi Power7 već raspolažu sa tri stanja smanjene aktivnosti, koje IBM naziva dremka (nap), spavanje (sleep) i čvrsto spavanje (heavy sleep), a primenjuju se u zavisnosti od toga kakav posao rade i koliko dugo neka aplikacija može da čeka pre nego što se procesor sasvim probudi i vrati u normalno radno stanje.

Čekanje i stanje sna su međusobno suprotstavljeni. Dremka snižava napon procesorskog jezgra za 15% i iz nje se procesor vraća u život skoro trenutno. Čvrsto spavanje snižava napajanje svih osam jezgara za 85%, ali zahteva dve milisekunde da se procesor vrati u puno radno stanje.

Novo stanje nazvano duboki san (deep sleep) skoro sasvim ukida napajanje procesora, ali zato buđenje traje znatno duže – 10 do 20 milisekundi – kaže Majkl Flojd, IBM-ov inženjer.

IBM je ovom novom stanju neaktivnosti dao radno ime „Vinkl“, verovatno po glavnom junaku priče Rip van Vinkl (Winkle), o istoimenom seljaku koji je pao u dvadesetogodišnji san a kad se probudio uvideo da se svet u međuvremenu prilično promenio.

Flojd nije rekao koji će čipovi dobiti novo stanje spavanja niti je otkrio ikakve druge detalje – samo je svoje obaveštenje nazvao „malom reklamnom najavom za buduće čipove“. IBM bi ga mogao uvesti kad sledeći put bude ažurirao postojeće procesore serije Power 7 ili će sačekati seriju Power8, koja se ne očekuje u skorije vreme.

Stanja spavanja su uobičajeni načini koje proizvođači čipova koriste kako bi smanjili potrošnju struje svojih procesora. Intel je objavo da se pojedinačna jezgra njegovi procesora Xeon 5600 mogu skoro sasvim isključiti dok su na čekanju.

Potrošnjom energije IBM-ovih procesora Power upravlja namenski izdvojeni mikrokontroler koji prikuplja podatke iz 44 senzorske tačke na svakom čipu kao i iz drugih senzora u sistemu. Na osnovu tih podataka određuje optimalan napon napajanja i radni takt procesora u svakom trenutku. (M.V.)

|Search:Find More About IBM-ovi Power čipovi odlaze u još dublji san|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro