Prenosivi računari s procesorima Fusion stižu početkom sledeće godine

AMD JE PROŠLE NEDELJE SAOPŠTIO da će se manji i štedljiviji prenosivi računari sa novim hibridnim procesorom Fusion naći u prodaji „početkom sledeće godine“. Računari će se isporučivati s procesorima poznatim pod radnim imenom Ontario, koji su zasnovani na novoj AMD-ovoj štedljivoj arhitekturi Bobcat.

Iako predstavnici AMD-a nisu želeli da otkriju sa kojim proizvođačima računara kompanija sarađuje, potvrdili su da su procesori zasnovani na arhitekturi Bobcat namenjeni korišćenju u Internet i ultraprenosivim računarima koji imaju malu potrošnju.

Procesori Ontario su deo serije procesora pod imenom Fusion, koji zapravo predstavljaju kombinaciju centralnog i grafičkog procesora spojenih na jednoj silicijumskoj pločici. Isporuku procesora Ontario započeće pre nego što je planirano, tj. u četvrtom tromesečju ove godine.

Prvi procesori Ontario sadržaće dva procesorska jezgra zasnovana na arhitekturi Bobcat i grafičko jezgro koje podržava DirectX 11. Procesori zasnovani na ovom dizajnu će postizati oko 90 pocenata performansi svojih prethodnika, koji se ugrađuju u standardne računare, ali će zauzimati duplo manje prostora.

Kompanija nije objavila koliko energije troše procesori Ontario, ali je potvrdila da će centralno jezgro arhitekture Bobcat trošiti manje od jednog vata. Potrošnja integrisanog grafičkog jezgra za sada ostaje nepoznata.

Procesori Ontario pomoći će kompaniji da poboljša svoju poziciju na tržištu Internet računara, na kome još uvek dominira Intel sa svojim procesorima Atom. Ti procesori se koriste u većini Internet računara i sadrže grafički procesor, ali su bili meta velikih kritika zbog loših grafičkih performansi. Integrisani grafički procesor sa podrškom za DirectX 11 trebalo bi da omogući reprodukciju videa visoke definicije od 1080p na malim ekranima.

Kompanija Dell trenutno ispituje procesore iz serije Fusion, fokusirajući se na korist od niske potrošnje i manjih dimenzija koje oni donose. Kompanija traži načine da smanji veličinu prenosivih i stonih računara, a u isto vreme da poboljša grafičke performanse i performanse pri radu sa aplikacijama. (M.S.)

|Search:Find More About Prenosivi računari s procesorima Fusion stižu početkom sledeće godine|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro