SmallMail onemogućava praćenje e-pošte

Projekat otvorenog koda namenjen zaštiti privatnosti Small Sister izdao je prvu beta verziju svoje aplikacije SmallMail koja omogućava da se e-poštom šalju poruke koje ni vlade ni drugi znatiželjnici neće moći da presretnu i prate.

SmallMail sakriva sadržaj zaglavlja poruke kad se ona prenosi preko Interneta tako što te podatke šifruje. Pošto se informacija ne može pratiti, bezbednosne agencije neće moći da utvrde odakle poruka ide ni kuda je upućena.

Projekat finansira pet holandskih razvojnih inženjera koje predvodi Brenno de Winter, IT novinar specijalizovan za bezbednost i privatnost.

Small Sister (sestrica) je prvi javni projekat koji nudi anonimnu e-poštu, izjavio je De Winter u intervjuu za holandski časopis Webwereld. Sadašnje tehnologije omogućavaju korisnicima da šifruju tekst poruke, ali ne i njeno zaglavlje.

Little Sister se oslanja na Tor, servis koji omogućava anonimno krstarenje vebom. Tor usmerava Internet saobraćaj preko nekoliko usmerivača širom sveta i usput briše podatke koji omogućavaju da se utvrdi odakle je potekao. Agencije koje pokušaju da prate korisnike Tora izgubiće im trag čim zađu u Torovu mrežu. Preko Tora se može slati i e-pošta, ali poruka tada nije šifrovana. SmallMail je prva aplikacija koja koristi Tor u kombinaciji sa šifrovanjem i to na način koji ne zahteva veliku upućenost u računare.

Pošto se saobraćaj preusmerava na niz dodatnih čvorišta isporuka poruka kasni u proseku tri minuta. Da bi se poruka slala kroz SmallMail potrebno je da i pošiljalac i primalac instaliraju poseban klijentski softver i da pređu na poseban server e-pošte. Projekat trenutno nudi jedan takav server za javnu upotrebu, ali korisnici ako žele mogu pripremiti i sopstveni. De Winter očekuje da će budući serveri biti povezani u redundantnu mrežu.

SmallMail je direktan odgovor na evropske propise o zadržavanju podataka kojima se nalaže da se poruke e-pošte i dnevnici o telefonskim pozivima čuvaju šest meseci. De Winter smatra da ovakvi zakoni predstavljaju ozbiljnu pretnju istraživačkom novinarstvu, jer bi vlasti mogle da otkriju izvore koji novinarima dostavljaju važne informacije.

Pored doprinosa zaštiti privatnosti De Winter smatra da bi aplikacija mogla biti zanimljiva i kompanijama i vladinim telima kojima je potrebna bezbedna razmena poruka. Naravno, mogli bi je koristiti i teroristi i kriminalci, priznaje on, „ali oni već imaju sopstvene alatke slične vrste, a pored toga svaka aplikacija se ionako može koristiti i u dobre i u loše svrhe.“

SmallMail je trenutna u beta verziji i testirana je samo za operativni sistem Ubuntu. Projekat zato traži dobrovoljce koji bi ovu aplikaciju otvorenog koda pisanu u jeziku Python preneli na Windows i OS X.

|Search:Find More About SmallMail onemogućava praćenje e-pošte|

[ad#ad-post1]

tnews