HP na CES-u predstavlja novu verziju računara Mini

Kompanija Hewlett-Packard saopštila je da će na predstojećem sajmu potrošačke elektronike Consumer Eletronics Show (CES) koji se od 8. do 11. januara 2009. godine održava u Las Vegasu predstaviti novu verziju svog popularnog ultraprenosivog računara iz serije Mini.

Radi se o modelu pod oznakom Mini 2140, koji će za razliku od svog prethodnika, modela Mini 2130, imati veći ekran (dijagonale 10, 1 inča) i biti zasnovan na Intelovom procesoru Atom (Mini 2130 je zasnovan na procesoru C7 kompanije Via Technologies). Ono što spaja ova dva računara jeste aluminijumsko kućište koje je prvi put primenjeno kod modela Mini 2130 (rodonačelnik ove HP-ove serije ultraprenosivih računara, model Mini 1000, ima plastično kućište).

Mini 2140 će se u SAD prodavati po ceni od 499 dolara; kupci će za tu svotu dobiti ultraprenosivi računar sa Intelovim procesorom Atom N270 na 1,6 GHz, diskom zasnovanim na fleš memoriji (solid state drive, SSD) kapaciteta 80 GB i tastaturom skoro punih dimenzija. Kupci će moći da biraju vrstu baterije u računaru (troćelijska ili šestoćelijska) i operativni sistem (Windows XP ili Windows Vista).

Ultraprenosivi (mini prenosivi) računari u poslednje vreme postaju sve traženiji. Ti računari omogućavaju korisnicima da obavljaju jednostavne zadatke, kao što je krstarenje Internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa. Računari koji spadaju u ovu kategoriju uobičajeno su lakši od jednog kilograma, debljina im iznosi 2,5 centimetra, imaju ekran dijagonale 7 do 10 inča, podršku za bežično povezivanje sa Internetom i baterije čiji životni vek je produžen. Njihova uobičajena cena se kreće između 199 i 599 dolara. Zbog njihove osnovne namene – upotrebe Interneta, poneko ove računare svrstava u posebnu kategoriju prenosivih računara i naziva i računarima za Internet (netbooks).

|Search:Find More About HP na CES-u predstavlja novu verziju računara Mini|

[ad#ad-post1]

tnews