Wikipedia prikupila novac za dalji rad

Fondacija Wikimedia je prikupila novac koji je neophodan za rad mrežne enciklopedije Wikipedia do kraja juna, saopštila je ova neprofitna organizacija.

Wikimedia je od početka kampanje prikupljanja novca započete sredinom novembra sakupila 6,2 miliona dolara zahvaljujući prilozima 125.000 donatora.

Organizacija će novac upotrebiti za održavanje i unapređivanje svoje tehničke infrastrukture čiji je najveći deo posvećen upravo Wikipediji, mrežnoj enciklopediji koja je jedno od najpopularnijih mesta na vebu.

Wikipedia se koristi besplatno i nema oglasa tako da njen rad zavisi od donacija i poklona.

„Ova kampanja je pokazala da Wikipedia mnogo znači brojnim korisnicima i da oni snažno podržavaju našu misiju da planeti ponudimo besplatno znanje“, izjavio je osnivač Wikipedije Džimi Vels.

Njegov poziv objavljen na stranici organizacije 23. decembra dodatno je podstakao prikupljanje novca: u sledećih osam dana primljeno je čak 50.000 donacija ukupne vrednosti dva miliona dolara.

Cilj Wikimedije bio je da se prikupi šest miliona dolara kako bi se obezbedio rad enciklopedije do kraja juna ove godine.

Svakog meseca Wikipediju poseti oko 250 miliona ljudi iz celog sveta. Prema istraživanjima kompanije comScore lokacije Wikimedije u SAD, uključujući Wikipediju, kolektivno su zauzele deveto mesto po posećenosti u novembru (sa 60,7 miliona jedinstvenih posetilaca). Wikimedia je poznata i po svom mrežnom rečniku Wiktionary i kolekciji izreka Wikiquote.

|Search:Find More About Wikipedia prikupila novac za dalji rad|

[ad#ad-post1]

tnews