Tržišni udeo Internet Expolorera 10% manji u 2008.

Tržišni udeo Internet Explorera pao je za rekordan iznos u decembru, saopštila je prošle nedelje kompanija Net Applications koja se bavi merenjima na Internetu.

Microsoftov čitač veb strana izgubio je prošlog meseca dodatnih 1,6 procentnih poena tržišnog udela tako da je na kraju 2008. njegovo ukupno učešće palo na 68,2% sa novembarskih 69,8%.

IE je završio godinu sa 7,9 procentnih poena manje, što je pad od 10,4% od decembra 2007.

Decembarski pad je posledica smanjene popularnosti Internet Explorera 6, starije verzije koja se pojavila avgusta 2001. i trenutno je znatno manje rasprostranjena od IE7 koji je u decembru takođe zabeležio pad i to od 0,6 procentnih poena, najviše od oktobra 2006. kad se pojavio.

Microsoft trenutno priprema IE8 i saopštio je da je kandidat za objavljivanje „odmah iza ugla“.

Već drugi mesec rivalski čitači kompanija Mozilla, Apple i Google beleže rast svog udela na račun Internet Explorera, sudeći po podacima kojima raspolaže Net Applications na osnovu izjava posetilaca hiljada lokacija čiju posećenost prati.

Mozillin Firefox, koji je u novembru prešao granicu od 20%, povećao je svoj udeo na kraju godine za dodatnih 0,6 procentnih poena i njegov udeo je sada 21,3%.

Appleov Safari zabeležio je još impresivniji rast u decembru. Ovaj čitač koji se isporučuje sa svim računarima serije Macintosh završio je godinu sa ukupnim tržišnim učešćem od 7,9%.

Googleov Chrome, koji je debitovao u septembru i izašao iz beta faze početkom decembra, upravo je premašio 1% tržišnog udela.

Od četiri vodeća veb čitača koji konkurišu Microsoftu, samo Opera kompanije Opera Software nije povećala svoj udeo. On je u decembru iznosio 0,71%, isto koliko i u novembru.

U kompaniji Net Applications smatraju da je padu Internet Explorera i rastu njegovih konkurenata u izvesnoj meri doprineo i kalendar „jer su u decembru kućni korisnici dominantniji od poslovnih, a oni više koriste Firefox, Safari i druge programe“. Sve decembarske statistike po njenom mišljenju treba posmatrati u tom svetlu.

Dok su novembar i decembar tradicionalno loši meseci za IE – možda i zbog većeg broja neradnih dana – 2008. godina je bila do sada najlošija godina za ovaj Microsoftov proizvod.

|Search:Find More About Tržišni udeo Internet Expolorera 10% manji u 2008.|

[ad#ad-post1]