Microsoft završio Windows Phone 7

PREDSTAVNICI MICROSOFTA SU U četvrtak objavili da su kompletirali osnovni kôd operativnog sistema Windows Phone 7 verzije 1.0. Prema terminologiji koja se koristi u Microsoftu, ovo je „izdanje za proizvođače računara“ (release to manufacturing, RTM) koje će se prema tome naći na prvim uređajima koji će biti isporučivan sa ovim u osnovi redizajniranim mobilnim operativnim sistemom.

Na osnovu povratnih informacija iz programa za testiranje u kome su učestvovali nezavisni programeri, ova verzija Windowsa Phone 7 pretrpela je još nekoliko promena.

Microsoft će 16. septembra predstaviti proizvodnu verziju paketa softverskih alatki za razvoj aplikacija za Windows Phone 7, a početkom oktobra biće otvorena redizajnirana mrežna prodavnica aplikacija. Nagađa se da će se u to vreme pojaviti i prvi telefoni sa ovim operativnim sistemom.

Saopštenje o dovršenju Windowsa Phone 7 je objavio Teri Majerson, potpredsednik odeljenja za razvoj ovog operativnig sistema.

Rad našeg inženjerskog tima je uglavnom završen. „Pretpostavljamo da će se tima sada fokusirati na dolazeća osveženja za Windows Phone 7, koja bi mogla da donesu opcije kao što je kopiraj i prebaci (copy/paste) i neki oblik podrške za istovremeno izvršavanje više aplikacija“, smatra Majerson.

On je takođe otkrio i veličinu Microsoftovog programa za testiranje mobilnog operativnog sistema. „Imali smo oko 10.000 uređaja koji su automatski izvršavali testove svaki dan, preko pola miliona sati aktivnog samostalnog rada, preko tri i po miliona sati stres testova i osam i po miliona sati punih automatskih stres testova.“

Dodatni komentari i predlozi stigli su od „hiljada nezavisnih proizvođača softvera i prvih korisnika“ koji su testirali kôd. Iz Microsofta su nedavno izjavili da je paket alatki za razvoj već preuzelo više od 300.000 programera.

Testiranje i kvalitet koda operativnog sistema i paketa razvojnih alatki, donelo je kompaniji dosta pozitivnih komentara. Programeri su hvalili kvalitet i stabilnost koda, čak i od samog njegovog predstavljanja prošlog leta, kada su dobili mogućnost da rade sa emulatorom Windowsa Phone na računarima.

Nedavno je Microsoft podelio 8.000 prototipova uređaja sa ovim operativnim sistemom, dok je verzija „tehnički prethodni prikaz“ (Technical Preview) objavljena početkom jula. Povratne informacije programera opet su bile pozitivne.

Majerson je napomenuo da je „u toku finalna integracija sistema s hardverom, softverom i mrežama partnera“. Prvi telefoni sa operativnim sistemom Windows Phone 7 trebalo bi da se pojave do kraja godine, a očekuje se da kompanije Asus, LG, Samsung i HTC predstave svoje proizvode možda već u oktobru.

Microsoft je sarađivao sa ovim i mnogim drugim proizvođačima kako bi definisao osnovnu hardversku specifikaciju za uređaje koji će biti zasnovani na novom operativnom sistemu, sa namerom da osiguraju ugođaj korišćenja najvišeg nivoa. Između ostalog, hardverske specifikacije zahtevaju moćan Qualcommov procesor Snapdragon na 1 GHz, kako bi se osigurao nesmetani rad i besprekorna interakcija sa korisničkim interfejsom koji podržava kontrolu dodirom.

Windows Phone 7 za Microsoft predstavlja ne samo jedan potpuno nov operativni sistem, već pre svega skoro potpuno nov pristup doživljaju korišćenja. Microsoft je zvanično odbacio PC model i kreirao novi korisnički interfejs koji u potpunosti radi ono što korisnik želi. (M.S.)

|Search:Find More About Microsoft završio Windows Phone 7|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv