Deutsche Telekom pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji

OSAM MENADŽERA KOMPANIJE DEUTSCHE Telekom osumnjičeni su da su sa sedam miliona evra podmićivali političare i uticajne vladine službenike u Crnoj Gori i Makedoniji, prenosi nemački Süddeutsche Zeitung. Tužbe protiv menadžera podiglo je nemačko tužilaštvo, a na inicijativu američke Komisije za hartije od vrednosti i berze i Ministarstva pravde SAD.

U aferi špijuniranja grupe koja će se, prema pisanju nemačkog lista, ovih dana naći pred Okružnim sudom u Bonu, bilo je indicija o tajnim nadgledanjima kompanija u jugoistočnoj Evropi.

\”Na primer, u zemljama kao što su Mađarska, Hrvatska, Makedonija i Slovenija, privatni život kandidata je ispitan uz pomoć nadgledanja osoblja\”, piše list i dodaje da je u jednom izveštaju Grupe za bezbednost o službenici hrvatske kompanije za telekomunikacije navedeno koje je ljubavnike imala i kakav joj je pristup starijim muškarcima.

U saopštenju Deutsche Telekoma navodi se da je u izveštajima nemačkog i mađarskog Telekoma već objavljeno da je revizija finansijskih izveštaja mađarske kompanije za 2005. godinu “identifikovala ugovore za koje nije bilo moguće utvrditi stvarnu namenu”.

Deutsche Telekom je saopštio da je u svetlu tih događaja Magyar Telekom obavestio odgovarajuće organe, uključujući američku Komisiju za hartije od vrednosti i Ministarstvo pravde SAD, o situaciji u kompaniji i internoj istrazi.

Inače, prema saopštenju koje je objavila analitička kompanija International Communications Partners ICP pre nekoliko meseci, Deutsche Telekom je zainteresovan za kupovinu Telekoma Srbije i u ovom trenutku je spreman da ponudi manje od 800 miliona evra za 40% akcija Telekoma Srbije. (A.S.)

|Search:Find More About Deutsche Telekom pod istragom zbog podmićivanja političara u Crnoj Gori i Makedoniji|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro