Kamera u automobilu pazi na neoprezne pešake

BRITANSKA KOMPANIJA MOBILEYE PRODUCTS razvila je sistem za upozoravanje vozača i sprečavanje sudara, koji ga obaveštava o preprekama na putu, bilo da se radi o neopreznim pešacima ili automobilu koji se naglo zaustavio.

Srce sistema nazvanog C2-270, čini kamera montirana na vetrobranu automobila, koja prati stanje na putu i snima 15 fotografija u sekundi. Algoritam koji su razvili inženjeri kompanije Mobileye analizira snimljene fotografije i u slučaju potrebe obaveštava vozača. Za upozoravanje vozača služi poseban uređaj koji se montira na komandnoj tabli automobila i 2,7 sekundi pre eventualnog sudara upozorava vozača svetlosnim i zvučnim signalima.

Prema rečima predstavnika kompanije, procesor sistema C2-270 prema obliku snimljenog „objekta“ određuje da li je u pitanju pešak, biciklista ili drugo vozilo, kao i da li postoji opasnost od sudara. Pored toga što je dobila novu naprednu funkciju za izbegavanje sudara, nova verzija sistema C2-270 je zadržala i neke mogućnosti koje su imale ranije verzije, kao što su obaveštavanje vozača kada se ne drži svoje saobraćajnoj traci ili upozorenje na premalo rastojanje u odnosu na vozilo ispred.

Kompanija Mobileye Products je osnovana 1999. godine i specijalizovala se za razvoj tehnologije za otkrivanje i sprečavanje sudara. Tehnologiju ove kompanije u svoja vozila ugrađuju neki od najpoznatijih svetskih proizvođača auotomobila, kao što su BMW, Volvo ili General Motors.

Kako sistem C2-270 otkriva potencijalne prepreke na putu i tome obaveštava vozača možete videti u promotivnom oglasu kompanije Mobileye Products.

|Search:Find More About Kamera u automobilu pazi na neoprezne pešake|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro