HP kupuje 3Par, Dell odustao

HEWLETT-PACKARD I 3PAR POTPISALI su konačni sporazum po kome HP kupuje kalifornijskog proizvođača storidža za 2,35 milijardi dolara, objavile su ove dve kompanije prošlog četvrtka.

Sporazum je usledio čim je Dell ranije istog dana objavio da više neće pokušavati da nadmaši poslednju ponudu koju je dao HP (33 dolara po deonici naspram Dellovih 32), čime je okončano dvonedeljno nadmetanje koje je privlačilo pažnju visokotehnološke industrije.

Transakciju su odobrili upravni odbori obe kompanije a 3Par je isplatio Dellu 72 miliona dolara na ime poništavanja sada nevažećeg ugovora o udruživanju objavljenog 16. avgusta u kome je ova obaveza bila definisana za slučaj da se ugovor raskine.

HP-ova ponuda o kupovini 3Para počela je da važi od 27. avgusta i rok joj ističe 24. septembra u ponoć po istočno-američkom vremenu. Sada je na deoničarima 3Para da odluče da li će prihvatiti cenu koju je HP ponudio za deonice njihove kompanije. Da bi se ponudila prihvatila dovoljno je da se dobije pristanak za prostu većinu deonica.

3Par prodaje tehnologiju za virtuelizaciju storidža koja kompanijama omogućava da smanje kapacitet koji je neophodan za izvršavanje aplikacija.

Zahvaljujući ovoj kupovini HP će moći da se nadmeće s vrhunskom ponudom konkurentskih kompanija EMC, Hitachi Data Systems i IBM, umesto da se, kao do sada, oslanja na partnerstvo s japanskim proizvođačem i na svoju već vremešnu tehnologiju EVA (Enterprise Virtual Array).

S druge strane, za Dell ovo ne mora da predstavlja gubitak, jer ionako ima dobre odnose s kompanijom EMC za ponude u visokoj klasi, a mogao bi da potraži i nekog drugog kandidata za kupovinu, mada ih u toj kategoriji ima malo. U julu je kupio kompaniju Ocarina koja pravi hardver i softver s kojim se redukuje kapacitet storidža potreban preduzeću, a trenutno su najbolje opcije za kupovinu Compellent i Xiotech, mada se nijedna još ne nadmeće na trištu najviše klase. Postoji i mogućnost da kupi EMC ili NetApp ali bi to bilo veoma skupo i komplikovano, ili da odustane od širenja poslovanja na područje storidža za velike kompanije, čime bi izgubio kredibilitet kao igrač na kompanijskom tržištu. Upravo ovome se nada HP kad ga je sprečio da kupi 3Par. Međutim, Dell poručuje da ionako u ponudi ima čitav spektar storidž proizvoda koji zadovoljavaju sva tržišta i da istovremeno gleda da poboljša intelektualnu svojinu s kojom će unaprediti svoju ponudu. Zato će nastaviti da kupuje kompanije u specifičnim oblastima za koje oceni da će mu pomoći u ostvarivanju tog cilja.

HP očekuje da će sporazum o kupovini biti zaključen do kraja godine. Posledica nadmetanja je to da će HP platiti dvostruko više u odnosu na prvu Dellovu ponudu od oko 1,15 milijardi dolara. (M.V.)

|Search:Find More About HP kupuje 3Par, Dell odustao|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro