Android sustiže Apple iOS

ISTRAŽIVAČKA KOMPANIJA QUANTCAST saopštila je rezultate svog istraživanja upotrebe mobilnog Interneta u SAD, koji pokazaju da Android sustiže Appleov mobilni operativni sistem iOS.

Istraživanje kompanije Quantcast nije obuhvatilo broj prodatih ili aktiviranih mobilnih uređaja, već je samo analizirano korišćenje Interneta uz pomoć mobilnih uređaja. Iako se toj metodologiji može zameriti da nije sasvim adekvatna, uz argument da, primera radi, korisnici nekih mobilnih platofrmi koriste Web češće nego korisnici drugih – generalne tendencije i zaključci ostaju nepromenjeni.

Iako je Appleov operativni sistem iOS i dalje dominantan na tržištu mobilnih uređaja u SAD, njegov tržišni udeo se konstantno smanjuje. Sa druge strane, tržišni udeo Androida se iz meseca u mesec u povećava. Štaviše, rast tržišnog udela Androida u avgustu predstavlja najveću mesečnu stopu rasta tog operativnog sistema za mobilne uređaje, otkako se pojavio u novembru 2009. godine.

Kada se trenutno stanje na tržištu mobilnh uređaja u SAD uporedi sa prošlogodišnjim rezultatima, vidi se da je udeo Androida porastao za 17 procenata, dok se udeo iOS-a smanjio za 11 posto. Treći konkurent, operativni sistem RIM OS, kompanije Research In Motion (RIM), takođe je zabeležio pad tržišnog udela od 2 posto.

Iako je udeo iOS-a na tržištu SAD i dalje dvostruko veći od tržišnog udela Androida (56 prema 25 posto), istraživači kompanije Quantcast predviđaju da će se razlika među njima i dalje smanjivati. (M.B)

|Search:Find More About Android sustiže Apple iOS|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro