Microsoft u petak objavljuje javnu probnu verziju Windowsa 7

Kao što se to i očekivalo, Microsoft je na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) koji se od 8. do 11. januara 2009. godine održava u Las Vegasu, saopštio da će prva javna probna verzija Windowsa 7 biti dostupna u petak. Pojavljivanje prve probne verzije novog operativnog sistema je najavio Stiv Bolmer, glavni izvršni rukovodilac Microsofta, koji je u svom izlaganju istakao da će “bez obzira na aktuelnu ekonomsku i finansijsku krizu Windows ostati u središtu digitalnog života njegovih korisnika, kao svojevrstan tehnološki zvezdani sistem”.

Uvid u nove mogućnosti Windowsa 7 su prvi imali članovi Microsoftove programerske mreže MSDN, kojima je probna verzija bila dostupna u sredu. Prema Bolmerovim rečima, probna verzija Windowsa 7 će biti javno dostupna u ograničenom vremenskom periodu, odnosno dok ne bude preuzeto 2.500.000 kopija.

Korisnici koji žele da isprobaju probnu verziju Windowsa 7 moraju da imaju računar sa procesorom na 1 GHz ili bržim, sa najmanje 1 GB radne memorije, 16 GB prostora na čvrstom disku i grafičku karticu sa najmanje 128 MB memorije i podrškom za DirectX 9. Podrazumeva se da računar kao operativni sistem mora imati Windows Vistu sa instaliranim servisnim paketom 1 (SP1). Korisnicima će na raspolaganju biti 32-bitna i 64-bitna varijanta probne verzije Windowsa 7, na engleskom, nemačkom, japanskom, arapskom i hindu jezicima, dok će podrška za druge svetske jezike postojati tek u konačnoj verziji operativnog sistema.

Osim najave probne verzije Windowsa 7, Microsoft je na CES-u saopštio i da je probna verzija servisnog paketa 2 (SP2) za Windows Server 2008 postala javno dostupna. Ta najava je značajna zbog toga što je programski kod ovog serverskog operativnog sistema delimično identičan programskom kodu Windowsa 7.

|Search:Find More About Microsoft u petak objavljuje javnu probnu verziju Windowsa 7|

[ad#ad-post1]