Sony predstavio računar zasnovan na procesoru Atom

Posle višenedeljnih najava, Sony je na na sajmu potrošačke elektronike Consumer Eletronics Show (CES) koji se od 8. do 11. januara 2009. godine održava u Las Vegasu predstavio dugo očekivani novi model prenosivog računara iz serije Vaio P.

Radi se o malom računaru koncipiranom oko ekrana dijagonale osam inča, širokog formata, što je uticalo i na njegove dimenzije koje iznose 24 x 11x 2 cm, što znači da se može smestiti u džep kaputa. Još jedna od prednosti prilagođenog dizajna je tastatura, nešto veća u odnosu na konkurentske uređaje. Veličina standardnih tastera na Vaiu P je 16,5 mm što je značajno više nego na drugim tastaturama koje se ugrađuju u ultraprenosive računare trenutno dostupne na tržištu.

Pored Intelovog procesora Atom Z520, vredna pomena je i odlična rezolucija ekrana koja iznosi 1600 x 768 piksela. Vaio P se isporučuje sa ugrađenim adapterima za bežično povezivanje (WiFi) i Bluetooth, dok se modeli namenjeni američkom tržištu opremaju i sa 3G modemima za bežični pristup. Pored toga, Vaio P ima i podršku za globalni satelitski sistem za pozicioniranje (GPS).

Slično igračkoj konzoli PlayStation 3, ali i drugim Sonyjevim multimedijskim uređajima, i na ovom računaru je primenjen taster za pokretanje korisničkog interfejsa Cross Media Bar, pomoću koga je moguće pristupiti audio i video datotekama bez pokretanja operativnog sistema.

Početak prodaje ultraprenosivog računara Vaio P u Japanu predviđen je za 16. januar, po ceni od 1082 dolara. Tokom februara planirane su isporuke i na američkom tržištu, ali sa nešto konkurentnijom cenom od 900 dolara. Sony planira da Vaio P prodaje i u drugim zemljama širom sveta, ali datumi isporuke na tim tržištima još uvek nisu poznati.

|Search:Find More About Sony predstavio računar zasnovan na procesoru Atom|

[ad#ad-post1]

tnews