AMD uskoro predstavlja mobilnu platformu Yukon

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) saopštila je da će uskoro predstaviti svoju novu mobilnu platformu Yukon, namenjenu za ugradnju u nove, jeftine prenosive računare. Prema navodima predstavnika kompanije, ti prenosivi računari bi trebalo da zadrže sve karakteristike uobičajenih prenosivih računara, ali i da budu istih dimenzija kao ultraprenosivi računari, uz znatno nižu cenu.

Predstavnici AMD-a su izjavili da će prenosivi računari zasnovani na platformi Yukon omogućavati korisnicima da pokreću složene multimedijske aplikacije, kao i najnovije računarske igrice, koje su zahtevne u pogledu grafičkih mogućnosti računara. Računari sa platformom Yukon će biti malih dimenzija, tanki i lagani, sa ekranom dimenzija između 10 i 14 inča i prodavaće se po ceni od 499 do 1499 dolara.

Prema rečima predstavnika kompanije, procesori i skup sistemskih čipova koje sadrži platforma Yukon su dizajnirani tako da ispune zahteve računara svrstanih u novu kategoriju (u AMD-u ih nazivaju “ultratanki” prenosivi računari), koja se nalazi između prenosivih i ultraprenosivih računara (računara za Internet, eng. netbooks). Rukovodioci AMD-a se nadaju da bi ta nova kategorija prenosivih računara mogla da predstavlja profitabilno tržište, budući da su uobičajeni prenosivi računari previše skupi, dok ultraprenosivi računari imaju ograničene mogućnosti. Računari sa platformom Yucon neće konkurisati na tržištu jeftinih računara za Internet, gde dominiraju modeli sa Intelovim procesorom Atom, niti na tržištu malih prenosivih računara na kojem dominiraju modeli sa (opet) Intelovom platformom Centrino Atom (ranije poznatom pod radnim imenom Menlow). Analitičari smatraju da je razlog za takvo opredeljenje činjenica da jeftini računari za Internet n e omogućavaju postizanje visokih profitnih stopa, tako da se AMD na tom planu ne može nadmetati sa Intelom.

Kao i obično u sličnim situacijama, pojedini proizvođači su već najavili računare sa platformom Yukon. Primera radi, kompanija Hewlett-Packard je najavila računar Pavilion dv2, zasnovan na procesoru Neo na 1,6 Ghz, sa skupom sistemskih čipova M690T i ATI-jevom integrisanom grafikom. Računar će imati do 1 GB radne memorije i moći će da koristi operativni sistem Windows Vista. Cena računara nije poznata, delom i zbog toga što AMD još uvek nije objavio cenu procesora Neo.

AMD će više detalja o platformi Yukon objaviti na predstojećem sajmu potrošačke elektronike Consumer Eletronics Show (CES) koji se od 8. do 11. januara 2009. godine održava u Las Vegasu.

|Search:Find More About AMD uskoro predstavlja mobilnu platformu Yukon|

[ad#ad-post1]