Kinesko ministarstvo počelo da odobrava 3G licence

Nakon višegodišnjeg iščekivanja i nekoliko odalganja termina, kinesko Ministarstvo informacione industrije je početkom ove nedelje konačno počelo da odobrava licence za korišćenje mreža mobilne telefonije treće generacije (3G). Kao što se to i očekivalo, ministarstvo je prve tri licence dodelilo vodećim kineskim operatorima mobilne telefonije, kompanijama China Mobile Communications, China Telecom i China Unicom.

Najveći kineski operator mobilne telefonije, kompanija China Mobile Communications, dobila je licencu za svoju mrežu zasnovanu na tehnologiji TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access). Ta tehnologija je razvijena u Kini, ali dosada nije korišćena u većem obimu.

Kompanija China Telecommunications (China Telecom) je dobila licencu za svoju mrežu zasnovanu na tehnologiji za višestruki pristup podelom koda (Code Division Multiple Access, CDMA), i to po standardu EV-DO, dok je kompanija China United Telecommunications (China Unicom) dobila licencu za svoju mrežu zasnovanu na tehnologiji širokopojasnog višestrukog pristupa podelom koda (Wideband Code Division Multiple Access, WCDMA). Tehnologija WCDMA je najraširenija i koristi se u velikom broju mreža mobilne telefonije širom sveta.

Iz saopštenja koje je Ministarstvo objavilo povodom dodeljivanja prvih 3G licenci vidi se da će razvoj i upotreba mreža mobilne telefonije zasnovanih na tehnologiji TD-SCDMA u narednom periodu biti prioritet za kineske državne organe. U saopštenju se navodi da će Ministarstvo informacione industrije, Nacionalna komisija za razvoj i reforme, Ministarstvo finansija, Komisija za administraciju i reviziju budžeta, Ministarstvo za nauku i tehnologiju i druge kineske državne agencije i ustanove u narednom periodu “biti obavezne da donesu pravila za dalji razvoj i širu upotrebu tehnologije TD-SCDMA”.

|Search:Find More About Kinesko ministarstvo počelo da odobrava 3G licence|

[ad#ad-post1]