Fujitsu priprema sistem za bežično napajanje uređaja

ISTRAŽIVAČI KOMPANIJE FUJITSU Laboratories razvili su sistem za bežično punjenje, koji u isto vreme može napajati više vrsta prenosivih uređaja na razdaljini od nekoliko centimetara.

Fujitsuov sistem će biti predstavljen ove nedelje na tehničkoj konferenciji u Japanu, a mogao bi da se pojavi u mobilnim telefonima već 2012. godine, izjavili su predstavnici kompanije.

Interesovanje za bežično punjenje baterija je poslednjih godina postajalo sve veće kako se broj prenosivih uređaja povećavao. Proizvođači pretpostavljaju da su korisnici spremni da se odreknu gomile punjača i kablova koji mogu zakrčiti savremeni dom. Većina bežičnih sistema koji su dosada razvijeni oslanja se na induktivni spoj između dva namotaja, što je metod koji se može koristiti za male razdaljine kada je uređaj postavljen na postolje za punjenje. Nedostatak je to što induktivni sistemi troše dosta energije.

Fujitsuov sistem je zasnovan na magnetnoj rezonanci, gde se energija šalje bežičnim putem između dva namotaja koji imaju istu rezonantnu frekvenciju. U teoriji, ovaj metod je efikasan na razdaljini od nekoliko milimetara, mada su Fujitsuovi istraživači ostvarili prenos i na razdaljini od 15 centimetara. Na toj razdaljini efikasnost iznosi oko 85 procenata, što znači da se 15 procenata energije gubi u prenosu.

Sve ove vrednosti su usko povezane, jer što je veća razdaljina manja je efikasnost, tako da povećanje razdaljine, čak i za nekoliko milimetara može uticati na drastično smanjenje efikasnosti sistema.

Po svemu sudeći, Fujitsuov sistem će korisnicima omogućiti da uređaje pune tako što će postaviti kompatabilan uređaj blizu odašiljača, primera radi na stolu, gde će različiti uređaji od kojih svaki radi na različitom naponu moći da se pune u isto vreme.

S obzirom na to da se prenos odigrava samo između namotaja koji imaju istu frekvenciju, sistem je bezbedan za druge uređaje, kućne ljubimce i ljude koji se nalaze u blizini. Ipak, nije izvršen veliki broj testiranja tako da su mnogi stručnjaci još uvek skeptični po pitanju njegove bezbednosti.

Fujitsuov sistem se sastoji od namotaja i kondenzatora u prijemnom uređaju. Veličina uređaja određuje veličinu namotaja koji može da se smesti u njemu što, opet, utiče na kapacitativnost. Kao deo istraživanja, Fujitsuovi stručnjaci su razvili nove algoritme kako bi izračunali ove vrednosti. Ti proračuni su ranije trajali i po 24 sata, ali sada računar može da izračuna potrebne vrednosti za svega 10 minuta.

Fujitsu će svoj sistem za bežično napajanje uređaja predstaviti na konferenciji koju u Osaki organizuje japansko Udruženje elektrotehničkih, informacionih i komunikacionih inženjera (IEICE). (M.S.)

|Search:Find More About Fujitsu priprema sistem za bežično napajanje uređaja|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv