Stiv Bolmer: „PC je samo jedan od tri ekrana“

Sa Microsoftom sve bilo je PC. Čak i kad je kompanija priznala pametne telefone i interaktivnu televiziju kao alternativne platforme personalnim računarima, PC je nekako uvek slovio za centralno mesto gde se stavljaju slike i video snimci i odakle se upravlja drugim uređajima. To je sada prošlost.

U svom govoru na otvaranju sajma potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) koji se od 8. do 11. januara 2009. godine održava u Las Vegasu, Microsoftov izvršni rukovodilac Stiv Bolmer neprekidno je ponavljao priču o konvergenciji računarstva oko tri ekrana – računara, pametnog telefona i televizora. Sada je Windows, a ne stoni računar, ono što Microsoft hoće da vidi u centru svega, jer njime želi da poveže sva tri uređaja.

„Sada se više ne radi samo o stonom računaru, već o široj viziji“, rekao je Bolmer. „Microsoft transformiše Windows od operativnog sistema za personalne računare u povezujuću platformu koja ukupni doživljaj proširuje na PC, telefon, televizor i računarski oblak.“

S obzirom na to da je Bolmerova najveća najava te večeri bila probna verzija operativnog sistema Windows 7 namenjenog personalnim računarima, ova poruka je zvučala pomalo ironično. PC svejedno ima „kritičnu ulogu“ u viziji Microsofta, rekao je on.

Windows 7 će se brže pokretati i brže obavljati svakodnevne poslove, više će štedeti baterije i objavljivaće manje upozorenja, izjavio je Bolmer osvrćući se na neke probleme zbog kojih Vista nije stekla popularnost kod korisnika. Windows 7 je „na putu da postane najbolji Windows do sada“, rekao je on.

Ceo šou na kraju nije obeležio Windows 7 već dvanaestogodišnja devojčica po imenu Sparrow (vrabac) koja je na sceni demonstrirala predstojeću uslugu Kodu namenjenu konzoli Xbox kojom se korisnicima koji nisu programeri omogućava da stvaraju sopstvene igrice. Devojčica je toliko brzo kucala da čak ni Robi Bah, čelinik Microsoftovog ogranka za zabavu i odgovarajuće uređaje, izgleda nije imao pojma šta ona radi.

Međutim, posle ovog nesumnjivo izuzetnog dokaza koliko deca mogu vešto da barataju s računarima, ona je prikazala izmenjeni pejzaž u svojoj igrici za koji je dobila srdačan aplauz i Bolmerovu pohvalu.

On je svoj govor započeo time što je priznao da se čitava industrija sreće s teškim ekonomskim stanjem, ali je sa svojim uobičejanim optimizmom dodao da je to prepreka koja se može prevazići ukoliko kompanije i dalje budu mogle da investiraju.

„Ono što nas je guralo napred bile su ideje i inovacije, bez obzira na ekonomsko okruženje“, rekao je on.

Po njegovom mišljenju jedna od oblasti velikih promena je televizija. „U sledećih nekoliko godina televizori će postati znatno sofisticiraniji i povezaniji, a granice između televizora i računara postepeno će se izgubiti.“

Već sada korinsici mogu da naruče film s Interneta i prikažu ga na televizoru koristeći Xbox. Uskoro će moći da naručuju filmove i sa mobilnog telefona na kome je Windows Mobile, koristeći novu aplikaciju kompanije Netflix koja će se pojaviti kroz mesec dana, najavio je Bolmer.

PC će takođe evoluirati kako bi ljudima omogućio da ga kontrolišu glasom, gestikulacijama i mimikom, rekao je on. „U sledećih par godina PC će moći da vas vidi i čuje.“

|Search:Find More About Stiv Bolmer: „PC je samo jedan od tri ekrana“|

[ad#ad-post1]

tnews