Lenovo otpušta zaposlene i smanjuje plate rukovodiocima

Kineski proizvođač računara, kompanija Lenovo Group, saopštila je prošle nedelje da će u narednom periodu otpustiti oko 2500 zaposlenih, smanjiti plate svojih rukovodilaca i reorganizovati poslovanje na azijskom tržištu, kako bi lakše podnela posledice aktuelne finansijske i ekonomske krize.

U saopštenju se navodi da će pomenuti potezi u tekućem tromesečju doneti kompaniji uštede u iznosu od 150 miliona dolara, a do kraja fiskalne 2009. godine uštede bi trebalo da dostignu iznos od oko 300 miliona dolara.

Broj zaposlenih koje kompanija planira da otpusti predstavlja oko 11 procenata od ukupnog broja zaposlenih. U saopštenju se navodi da će većina od tog broja biti otpuštena u prvom tromesečju 2009. godine, ali se ne precizira na koje ogranke kompanije se taj plan odnosi. Što se tiče rukovodilaca, njihove zarade će biti smanjene za 30 do 50 posto, uključujući bonuse, a sredstva ušteđena na taj način će biti preusmerena u druge delove kompanije kao što su finansije, marketing i kadrovska služba.

Kada je u pitanju poslovanje Lenova u pacifičkom delu Azije, taj ogranak kompanije biti će spojen sa ogrankom koji posluje na tržištu Rusije, a novim ogrankom će rukovoditi Čen Šaopeng, koji je dosada rukovodio poslovanjem Lenova u Kini. Do promena će doći i u ogranku Lenova koji posluje na tržištu Severne i Južne Amerike; na čelu tog ogranka nalaziće se jedan od potpredsednika Lenova Rori Rid.

|Search:Find More About Lenovo otpušta zaposlene i smanjuje plate rukovodiocima|

[ad#ad-post1]