Apple tužio proizvođača spoljnih baterija za Mac i iPhone

IZGLEDA DA SE PROIZVOĐAČ SANHO Corporation, koji proizvodi dodatke za Appleove proizvode, pojavio i na radaru kompanije iz Kupertina. Početkom meseca Apple je podneo tužbu protiv kompanije Sanho u kojoj navodi da je okrivljeni prekršio šest njegovih patenata koji se tiču priključka MagSafe i 30-igličnog konektora koji se ugrađuje u kolevke za mobilne uređaje.

Iako je priključak MagSafe deo Appleovih računara još od 2006. godine, Apple nikada nije prodao licencu za proizvodnju ovog konektora, na veliku žalost proizvođača dodataka za mobilne uređaje. Iz tog razloga kompanija Sanho je morala da se posluži malim lukavstvom, kupovala je razne adaptere sa priključkom MagSafe i menjala im namenu, tačnije isecala je dotični konektor i ugrađivala ga u svoje proizvode, kao što su spoljne baterije nazvane HyperMac.

Na tapetu je i 30-iglični konektor koji se ugrađuje u kolevke za iPhone, iPod i iPad. Iako Apple prodaje licencu za proizvodnju ovog konektora pod okriljem programa „Made for iPod/iPhone/iPad“, Sanho je nije kupio.

Apple će najverovatnije imati problema da dokaže zloupotrebu konektora MagSafe jer je njegova naknadna upotreba pokrivena zakonom o prvoj prodaji, koji ograničava prava proizvođača pošto je proizvod legalno kupljen.

Prema tužbi koja je podneta pred Okružnim sudom Severne Kalifornije, Apple traži suđenje pred porotom i isplatu novčane nadoknade koja će biti određena tokom suđenja. Situacija sigurno ne izgleda ružičasto za Sanho, bez obzira da li će se dve suprotstavljene strane dogovoriti van suda ili će slučaj zaista biti prezentovan poroti. (I.S.)

|Search:Find More About Apple tužio proizvođača spoljnih baterija za Mac i iPhone|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro