HP opremio osnovnu školu „Ratko Mitrović“

KOMPANIJA HEWLETT-PACKARD OPREMILA je računarsku učionicu u Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu sa 25 računara po najsavremenijoj tehnologiji, jedinstvenoj u Srbiji i regionu. Ovaj sistem računara karakteriše tehnologija oblak računarstva (cloud computing), koja omogućava jednostavniji, ekonomičniji i bezbedniji pristup u korišćenju računarskih resursa. Donaciju u vrednosti od oko 27.000 evra realizovala je kompanija HP u saradnji sa firmom Coming – Computer Engineering, a uz podršku Ministarstva prosvete.

Ovakav sistem će učenicima omogućiti rad na različitim zadacima, koje će nastavnici moći jednostavno da kontrolišu i postavljaju zadatke iz jednog izvora.

“Cilj ovog projekta nije samo donacija računara, već mogućnost da škola u obezbeđenim najsavremenijim i nejekonomičnijim uslovima razvija nove školske programe za svoje učenike, koji će njihov boravak na časovima učiniti kreativnijim i korisnijim“, kaže Jovan Dimitrijević, direktor HP grupe za personalne sisteme.

Uz ovaj sistem moguće je svakom učeniku i profesoru obezbediti sopstveni virtuelni računar koji je i do deset puta jeftiniji nego standardni PC računar. Funkionalnost i udobnost u korišćenju virtuelnog i fizičkog računara je identična. Učenik može da pristupi svom računaru iz škole i od kuće, čak i preko mobilnih uređaja. Novi koncept štiti uložena sredstva, za razliku od ulaganja u standarna rešenja, koja tehnološki zastarevaju za svega četiri do pet godina.

Pored toga, svaki učenik i iz najnerazvijenijih sredina imao bi iste šanse za obrazovanje kao i učenici iz gradskih centara, jer je uz ovaj sistem moguće napraviti virtuelne učionice sa učenicima koji sede u svojim školama, ili kod kuće, a imaju najkvalitetnije predavače. Ovaj sistem daje i mogućnost saradnje između različitih škola širom zemlje u nastavnim aktivnostima, u cilju razmene znjanja i informacija. (A.S.)

|Search:Find More About HP opremio osnovnu školu „Ratko Mitrović“|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv