Sonijeva tehnologija TransferJet dobija bolju podršku

SONIJEVU TEHNOLOGIJU TRANSFERJET za brz bežični prenos podataka podržavaju mnoge velike kompanije, ali je dosada ta tehnologija imala ograničen nastup na tržištu. To će se po svemu sudeći sledeće godine promeniti, jer prema rečima predstavnika njihovih razvojnih timova, nekoliko kompanija sprema nove TransferJet adaptere i skupove sistemskih čipova.

Te najave su iznete na izložbi CEATEC, koja se od 5. do 9. oktobra održava u Tokiju.

Soni je tehnologiju TransferJet prvi put predstavio u konceptualnom obliku 2008. godine. Ta tehnologija omogućava prenos podataka brzinom od 375 Mb/s na razdaljini od 3 centimetra i namenjena je da zameni kablove za povezivanje uređaja.

Tehnologija TransferJet se u proizvodima prvi put pojavila početkom ove godine, kada je Soni predstavio digitalne fotoaparate sa podrškom za TransferJet. Pošto je sistem još uvek nov, čipovi za ovu tehnologiju su skupi. Soni se zbog toga odlučio da ga ugradi u memorijsku karticu Memory Stick, umesto u sve fotoaparate. To znači da će samo oni potrošači koji žele tu tehnologiju platiti za nju.

Trenutno nekoliko Sonijevih fotoaparata podržava tehnologiju TransferJet, uključujući modele WX5, TX9, HX5V, T99 i T99D, ali se Memory Stick adapter ne može koristiti kod fotoaparata koji ne koriste taj format. Umesto toga, drugim fotoaparatima je potreban adapter za SD karticu, pa je zato kompanija Toshiba razvila jedan takav. „Mnoge kompanije su čekale na ovo“, rekao je Cukasa Matoba, pomoćnik tehnološkog direktora u Toshibi.

Matoba je izjavio da će se kartica, koja je takođe predstavljena na izložbi CEATEC, naći na tržištu u junu 2011. godine. Predstavljanje kartice sredinom godine daće proizvođačima dovoljno vremena da ugrade podršku za TransferJet u svoje nove uređaje.

Još jedna novina koja je prikazana na izložbi je i skup sistemskih čipova TransferJet koji bi trebalo da ubrzaju prenos podataka.

Soni je do sada ponudio dve varijante TransferJet čipova – jednu sa PCI interfejsom i jednu sa SDIO interfejsom. PCI čip zahteva dodatni čip za povezivanje sa PCI Express interfejsom koji se koristi u većini današnjih računara, što je stvorilo usko grlo i usporilo tehnologiju za više od 50 procenata.

Sonyjev nov čip ima PCI Express interfejs koji omogućava dostizanje brzine prenosa od 375 Mb/s. Čip će biti dostupan u januaru sledeće godine.

Kompanija Toshiba je takođe na izložbi CEATEC prikazala nove načine za primenu tehnologije TransferJet, kao što je povezivanje sa mobilnim telefonom koji funkcioniše kao modem. Da bi tehnologija bila efikasna, telefon se mora postaviti na nekoliko centimetara od prenosivog računara. Za vreme demonstracije, telefon je bio postavljen pored pokazivačke pločice prenosivog računara, što znači da bi takvo pozicioniranje otežalo korišćenje tastature. Ipak, i takav način postavljanja telefona je bio dovoljan za prikaz tehnologije.

U kompanije koje podržavaju TransferJet tehnologiju spadaju Casio, Eastman Kodak, Hitachi, JVC Kenwood, Nikon, Olympus, Panasonic, Pioneer, Samsung, Seiko Epson, Sharp, Sony, Sony Ericsson i Toshiba. Japanski operateri mobilne telefonije Softbank, KDDI i NTT DoCoMo takođe podržavaju tu tehnologiju. (M.S.)

|Search:Find More About Sonijeva tehnologija TransferJet dobija bolju podršku|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro