Fujitsu predstavio prototip mobilnog telefona sa dva ekrana

KADA U RUKAMA BUDU IMALI PROTOTIP novog Fujitsuovog mobilnog telefona, korisnicima će se možda učiniti da vide dvostruko. Telefon ima dva ekrana i novi inovativni interfejs koji će im omogućavati da koriste nove mobilne usluge „u oblaku“.

Fujitsu je ovaj prototip predstavio na izložbi CEATEC, koja se od 5. do 9. oktobra održava u Tokiju. Predstavnici kompanije nisu želeli da govore o planovima za komercijalnu proizvodnju telefona, ali su potvrdili da je predstavljeni prototip deo projekta razvoja telefona za sledeću (četvrtu) generaciju mobilnih mreža poznatu pod nazivom “dugoročna evolucija” (Long-Term Evolution, LTE).

Najveći japanski operater mobilne telefonije, kompanija NTT DoCoMo, planira da do kraja godine pokrene svoju LTE mrežu, koja će omogućavati prenos podataka brzinom do 75 Mb/s, što je nekoliko puta brže od brzine prenosa u postojećim 3G mrežama. Očekuje se i da pokretanje te mreže i razvoj tehnologije, izazovu razvoj novih mobilnih usluga “u oblaku”.

“Želimo da korisnicima omogućimo da objedine lokalne podatke sa onima iz ’oblaka‘, ali ako imaju samo jedan ekran to može biti komplikovano”, izjavio je Masaši Tanamura, rukovodilac Fujitsuovog razvojno-istraživačkog centra. Po njegovim rečima, telefon sa dva ekrana bi omogućio da se na svakom od njih prikazuje druga vrsta podataka.

Na Fujitsuovom štandu je održana i demonstracija rada ovog prototipa. Tom prilikom su fotografije koje se čuvaju u telefonu prebacivane u “oblak” jednostavnim klizanjem prsta po donjem ekranu telefona, koji je osetljiv na dodir. Nakon toga se na gornjem ekranu, odnosno u “oblaku” (primera radi, to može biti neka veb lokacija za čuvanje i razmenu fotografija) može rukovati prebačenim fotografijama, odnosno raspoređivati ih u različite direktorijume.

Kućište telefona nalikuje na uobičajeno školjkasto kućište koje koriste mnogi proizvođači mobilnih telefona. Međutim, kada se ono otvori, uočava se bitna razlika u odnosu na druga kućišta. Ne samo što postoje dva ekrana, već se oni zahvaljujući svestranom zglobu koji ih spaja, mogu postaviti jedan iznad drugog u pejzažnom rasporedu ili čak jedan u portretnom, a drugi u pejzažnom rasporedu.

Nesumnjivo, postojanje dva ekrana će u nekim oblastima značajno unaprediti upotrebu telefona. Primera radi, kod čitanja poruka elektronske pošte sadržaj prijemnog sandučeta sa svim porukama bi se mogao prikazati na gornjem ekranu, dok bi se na donjem prikazivao sadržaj svake pojedinačne poruke.

Prema najavama koje su na izložbi CEATEC izneli predstavnici kompanije NTT DoCoMo, LTE mreža te kompanije će početi da radi u decembru ove godine. Po njihovom mišljenju prvi LTE telefoni se mogu očekivati sredinom 2011. godine. (M.B.)

|Search:Find More About Fujitsu predstavio prototip mobilnog telefona sa dva ekrana|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv