Motorola podnela patentne tužbe protiv Applea

KOMPANIJA MOTOROLA SAOPŠTILA JE da je podnela dve sudske tužbe i jednu patentnu žalbu protiv kompanije Apple zbog navodne zloupotrebe njenih patenata.

Tužbe i žalba se odnose na 18 Motorolinih patenata, uključujući komunikacione tehnologije za standarde W-CDMA, GPRS, Wi-Fi 802.11, ali i dizajn antene, kao i tehnologije vezane za bežično slanje e-pošte, blizinske senzore, upravljanje aplikacijama i lokacijski zasnovane usluge.

Sporni patenti se odnose na tehnologije koje se koriste kod Appleovih proizvoda iPhone, iPad i iTouch, nekih modela računara Macintosh i usluga MobileMe i App Store.

Patentna žalba podneta je američkoj Komisiji za međunarodnu trgovinu (U.S. International Trade Commission, ITC), a tužbe sudovima u američkim saveznim državama Ilinoj i Florida. Motorola u žalbi ITC-u traži da se Appleu zabrani uvoz proizvoda koji sadrže nezakonito korišćene patente.

„Motorola je tokom svakog ciklusa evolucije telekomunikacione industrije prikazivala svoju inovativnost koju je patentirala, od samog pronalaska mobilnog telefona do razvoja vrhunskih pametnih telefona,“ izjavili su predstavnici Motorole. „Mi smo patentirali svoju intelektualnu svojinu, koja uključuje desetine hiljada patenata, kako u SAD, tako i u ostalim zemljama sveta“, dodali su oni

Kako se navodi u saopštenju kompanije, Motorola i Apple su vodili „dugotrajne pregovore“ oko Motorolinih patenata, ali je Apple odbio da kupi licence. (M.S.)

|Search:Find More About Motorola podnela patentne tužbe protiv Applea|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro