Ubuntu 10.10 stiže 10.10.(2010.)

KOMPANIJA CANONICAL JE U ČETVRTAK zvanično pokazala najnoviju verziju 10.10 operativnog sistema Ubuntu (poznatu pod nazivom Maverick Meerkat – svojeglavi merkat) i potvrdila da će postati dostupan za preuzimanje u nedelju, desetog oktobra.

Kandidat za objavljivanje predstavljen prošle nedelje otkrio je da će nova verzija biti nakrcana zanimljivim svojstvima čiji je cilj da se privuku novi korisnici, a finalna verzija je to samo potvrdila.

Želja nosilaca ovog projekta otvorenog koda je da Ubuntu bude operativni sistem koji će svako moći da koristi i u tom kontekstu većina onog što rade je pravljenje softvera koji će biti na raspolaganju svakom korisniku. Zbog toga je izvestan broj unapređenja projektovan tako da osnovni interfejs sistema bude što lepši a servisi podešeni tako da se Ubuntu bolje integriše s Windowsom i korisnicima pametnih telefona.

U izdanju Ubuntu Netbook, na primer, novi interfejs nazvan „Unity“ urađen je tako da se poboljša način na koji korisnici koriste datoteke i fascikle i na malim ekranima. I novi skup fontova „Ubuntu Font Family“ dizajniran je da učini nešto slično tome. Canonical želi „da doživljaj bude lep i sjajan, nešto što će ljudi želeti da koriste zato što izgleda lepo“.

Glavna unapređenja u pogledu servisa svode se na to da se Ubuntu One Cloud sada može koristiti za sinhronizovanje s Windows računarima, Googleovim Androidom i Appleovim iPhoneom. Aplikacije za Android i iPhone, na primer, omogućavaju korisnicima da emituju sopstvene muzičke kolekcije na svoje mobilne uređaje iz svog ličnog oblaka Ubuntu One kao i da sinhronizuju kontakte.

Stavljanje naglaska na rad s Windowsom umesto na njegovo istiskivanje, posledica je želje da se nešto zaradi pomoću servisa koje Canonical gradi oko ovog besplatnog operativnog sistema. Kompanija je zato pojačala i Ubuntu Software Centre, koji sada omogućava korisnicima da kupe dodatne komercijalne alplikacije kao komplement onima koje su besplatne.

Ubuntu One Basic je besplatan servis koji obezbeđuje privatni oblak za deljenje i sinhronizovanje datoteka, kontakata, obeleživača i beleški, sa 2 GB besplatnog storidža koji se uz doplatu može i povećati. Ubuntu 10.10 ima i klijenta za Windows koji korisnicima omogućava da udruže svetove Windowsa i Ubuntua tako što će svojim datotekama pristupati sa bilo koje od te dve platforme.

Ima smisla postaviti pitanje zbog čega bi neko želeo da na svoj računar doda i drugi operativni sistem, bez obzira koliko on dobar bio, ukoliko je već uložio u Windows? Odgovor po svoj prilici leži u činjenici da raste broj korisnika koji su ogorčeni što moraju da plaćaju korišćenje Windowsa i aplikacija kao što je Office, ali su voljni da kupuju dodatne usluge i asplikacije. Međutim, ti isti korisnici moraće da žive s Windowsom i svojim pametnim telefonima dok su na poslu i zato im treba nešto što će omogućiti da ta dva sveta rade zajedno.

Canonical razvija novo izdanje Ubuntua svakih šest meseci. Sledeća verzija 11.04 (Natty Narwhal – doterani narval) – treba da se pojavi 28. aprila 2011. Poslednje dugoročno stabilno izdanje bila je verzija 10.04 (Lucid Lynx – bistri ris). Pomenuta imena verzija slede ustaljenu tradiciju po kojoj se svakoj daje dvočlani naziv čija je prva reč pridev, a druga ime životinje koje počinje istim slovom, pri čemu se sledi abecedni red (LL, MM, NN…).

Ubuntu 10.10 Desktop i Netbook moći će da se preuzmu odavde. (M.V.)

|Search:Find More About Ubuntu 10.10 stiže 10.10.(2010.)|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro