HP unapređuje radne stanice AMD-ovim procesorom Shanghai

Kompanije AMD i Hewlett-Packard najavile su da će se u novim HP-ovim modelima radnih stanica naći novi AMD-ov četvorojezgarni serverski procesor Opteron, poznat pod radnim imenom Shanghai. Prvi model u kome će se naći taj procesor biće radna stanica HP xw9400.

HP-ove radne stanice su namenjene korisnicima zahtevnih mulitmedijskih aplikacija ili za upravljanje složenim računskim procesima. Primera radi, HP-ove radne stanice se koriste za grafički dizajn, video produkciju i animaciju, za računarsko projektovanje i rad sa velikim bazama podataka ili u istraživanjima nafte i gasa.

AMD je procesor Shanghai predstavio sredinom novembra prošle godine i to kao naslednika takođe četvorojezgarnog serverskog procesora Barcelona. Shanghai je izrađen 45-nanometarskim proizvodnim procesom, za razliku od Barcelone, koji je izrađen 65-nanometarskom tehnologijom. Prema navodima predstavnika AMD-a Shanghai ima za 35 posto bolje performanse od Barcelone. Shanghai radi na 2,7 GHz (Barcelona radi na 2,3 GHZ) i ima 6 MB keš memorije trećeg nivoa, naspram 2 MB sa koliko su raspolagale ranije verzije četvorojezgarnih procesora.

AMD je u razvoju procesora Shanghai unapredio način na koji on upravlja virtualizacijom, tako da je vreme potrebno da procesor prebaci kontrolu sa jednog virtualnog sistema na drugi smanjeno za 25 procenata. Na taj način, procesor može da posveti svoje resurse virtualnoj aplikaciji koja je pokrenuta, a ne prebacivanju sistema. Shanghai ima i poboljšanu kontrolu potrošnje i u stanju mirovanja troši za 35% manje struje nego Barcelona.

|Search:Find More About HP unapređuje radne stanice AMD-ovim procesorom Shanghai|

[ad#ad-post1]

tnews