Brzina Nvidijinih grafičkih kartica se približava granici od dva teraflopsa

U želji da poboljša 3D performanse svojih grafičkih kartica, kompanij Nvidija je prošle nedelje najavila novu grafičku karticu sa 480 jezgara čije se performanse približavaju granici od dva teraflopsa (biliona, odnosno deset na dvanaesti, operacija u pokretnom zarezu u sekundi).

Srce nove grafičke kartice GTX 295, čine dve grafičke procesorske jedinice sa po 240 jezgara koje mogu da izvršavaju zadatke vezane za grafiku, proračune ili obradu video materijala. Proizvod je predstavljen na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) koji je od 8. do 11. januara 2009. godine održan u Las Vegasu.

Nvidija je ovu grafičku karticu namenila igračima, entuzijastima i korisnicima aplikacija za obradu video materijala. Predstavnici kompanije su naglasili da novi grafički čip omogućava uverljivije igranje, koje uključuje više grafičkih detalja i realnije pokrete likova.

Brzina kartice iznosi 1,788 teraflopsa, pa Nvidija tvrdi da je GTX 295 najbrža kartica današnjice. Njene performanse su prilikom igranja za oko 15 procenata nadmašile i sposobnosti najljućeg protivnika, kartice Radeon HD 4870X2.

Kartice omogućavaju igranje trodimenzionalnih igara, ali pored 3D naočara koje proizvodi Nvidija, potrebno je koristiti i namenski trodimenzionalni monitor koji proizvode kompanije ViewSonic i Samsung; što se tiče igara, 3D igranje podržava oko 350 igara.

Grafička kartica podržava i hardversko-softversku tehnologiju PhysX koja doprinosi realnosti u igrama, kao što je dim koji izlazi iz objekta koji je eksplodirao.

Porast performansi Nvidijin kartica je rezultat poboljšanja u proizvodnom postupku. Novi čipovi se proizvode u 55-nanometarskom proizvodnom postupku za razliku od starih za čiju je izradu korišćena 65-nanometarska tehnologija. Kao rezultat unapređenja, dobijene su energetski štedljivije kartice.

GTX 295 podržava oko 1,8 GB grafičke memorije. Takođe, podržava i tehnologiju povezivanja četiri grafička procesora u jednu celinu, takozvani quad-SLI koji omogućava da se međusobno povežu dve grafičke kartice.

Zbog ovakvih performansi, grafički čip može biti i podsticaj potreban da se Nvidija probije na tržištu mini-superkompjutera zasnovanih na grafičkim karticama. Zbog velikog broja jezgara, obrada video materijala i složene računske operacije sada ne predstavljaju veći zalogaj za grafičke procesore i omogućavaju performanse višestruko veće u odnosu na standardne centralne procesore.

Kompanija Nvidija godinama uporno insistira na svojoj arhitekturi za paralelno programiranje CUDA, softverskom alatu koji omogućava razvoj programa koji se izvršavaju na grafičkim procesorima. Kompanija takođe podržava i računarski jezik otvorenog koda (Open Computer Language – OpenCL), čiju specifikaciju podržavaju kompanije kao što su AMD i Apple. Taj jezik omogućava programerima da iskoriste procesorsku snagu grafičkih jezgara radi bržeg izvršavanja programa.

Grafička kartica se povezuje sa računarom pomoću standardnog PCI Express priključka. Cena modela GTX 295 je 499 dolara. Pored njega predstavljen je i model GTX 285, koji je zasnovan na jednom jezgru i prodaje se po ceni od 399 dolara.

|Search:Find More About Brzina Nvidijinih grafičkih kartica se približava granici od dva teraflopsa|

[ad#ad-post1]

tnews