Polaroid se vratio, digitalno

Čudan mali ritual pratio je snimanje Polaroid aparatima. Snimatelj bi izvukao papir iz aparata i mahao njime kao da će to stimulisati hemikalije da brže stvore sliku. Ta stimulacija je zapravo bila suvišna i nepotrebna, ali korisnici su je svejedno praktikovali, verovatno da se ne bi osećali glupo dok čekaju da se slika razvije.

Polaroid je prestao da proizvodi pakete s fotopapirom prošle godine, tako da će ovaj delić tehničke kulture uskoro postati samo daleko sećanje. Međutim, upravo kad je Polaroidov fotoaparat počeo da odlazi u zaborav, pojavila se njegova digitalna zamena.

Dobro ste čuli – Polaroid je na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) koji je od 8. do 11. januara 2009. godine održan u Las Vegasu prikazao digitalni aparat koji proizvodi štampane slike na mestu na kom su snimljene. Možemo ih zvati i instant slikama, mada im treba skoro minut da se pojave, tako da su instant koliko i stare slike razvijene na fotopapiru.

Fotoaparat PoGo zapravo sadrži kolor štampač i košta 200 dolara. Proizvodi fotografije formata 2 x 3 inča (5 x 7,5 cm) tako što selektivno zagreva tačke na posebno pripremljenom papiru. Ovaj postupak nema nikakve veze sa starim hemijskim procesom Polaroida, ali štampani snimci imaju nešto od starog šarma: zrnasti su i sa pomalo pomerenim bojama.

Paket sa 10 papira za štampanje košta 5 dolara, a sa 30 papira 13 dolara. To jeste skupo u odnosu na papir za mlazne štampače, ali je jeftinije od Polaroidovih starih fotopaketa koji se još uvek mogu naći na zalihama. Mastilo i toner nisu potrebni.

Aparat je naslednik samostalnog štampača koji je Polaroid ponudio prošlog leta i dizajnirao tako da se povezuje na telefone s kamerom i digitalne fotoaparate. Još tada se moglo pretpostaviti da će ovaj štampač moći da se pretovri u digitalni instant fotoaparat ukoliko mu se dodaju optički senzor i LCD ekran. Polaroid je uradio upravo to.

U odnosu na stare Polaroid aparate, novi ima prednost što se na LCD ekranu može izabrati slika koja će se štampati. Može se odštampati i po nekoliko primeraka iste slike, ili neki raniji snimak.

Očekuje se da će prodaja započeti krajem marta ili početkom aprila ove godine.

|Search:Find More About Polaroid se vratio, digitalno|

[ad#ad-post1]