Bežično napajanje „naelektrisalo“ CES

Na upravo održanoj izložbi elektronike široke potrošnje u Las Vegasu pažnju posetilaca privuklo je i nešto sada manje futurističko – bežično napajanje, a 2009. godina sudeći po prikazanim rešenjima mogla bi biti dobra godina za ovu tehnologiju.

Nekoliko proizvoda kompanije Wild Charge za punjenje manjih uređaja (poput telefona i upravljača za kompjuterske igrice) postavljanjem na prostirku za punjenje, već je u prodaji. Možda je u tom smislu još zanimljivija nešto krupnija oprema prikazana na ovogodišnjoj izložbi – alatke za majstore u kući i mikseri za pomoć u kuhinji.

Kompanija Legget & Platt prikazala je kombi opremljen infrastrukturom za punjenje bušilice, rotacione testere i drugih alatki. Legget je prikazao kutiju s Bošovim alatkama koja se može staviti na policu za punjenje u zadnjem delu kombija tako da se alatke mogu napuniti dok se vozite do sledeće mušterije. Struju obezbeđuje alternator kombija. U prednjem delu je konzola koja služi za punjenje prenosivog računara, mobilnog telefona ili baterijske lampe.

Legget je licencu za tehnologiju zvanu eCoupled kupio od kompanije Fulton Innovation. Sastoji se od jednog žičnog kalema u bazi za punjenje i drugog u uređaju, a elektricitet se prenosi magnetnim poljem. Tehnologija koja se zove indukcijom u bliskom polju (near field induction) sama otkriva koji napon treba da isporuči i sama se isključuje kad se uređaj napuni.

Predstavnici Leggeta rekli su da će njihov komplet za kombi kao i baterijska lampa kompanije Energizer biti u prodaji od sredine godine, a da od drugih proizvođača zavisi kada će biti spremni ostali uređaji. Očekuje se da će Boš svoje mašine takođe ponuditi ove godine.

Kutija za alat koštaće 500 dolara, uključujući tri eCoupled baterije koje odgovaraju postojećim Bošovim alatkama. Konzola s Energizerovom baterijskom lampom koštaće 250 do 300 dolara. Ostali prikazani proizvodi, uključujući mobilni telefon i mikser, bili su prototipovi i Fulton čeka da ih partneri dovrše i počnu da prodaju.

Tehnologija eCoupled ima efikasnost od 98% i puni uređaje istom brzinom kao i standardni žični punjači, tvrdi Liroj Džonson, direktor za nove tehnologije Legget & Platta. Legget se specijalizovao za komercijalna vozila, tako da će se tehnologija najpre pojaviti u kombijima za popravke kablova i policijskim patrolnim kolima.

Običnim potrošačima Wild Charge prodaje proizvode za punjenje telefona Blackberry Pearl, Blackberry Curve i Motorola Razr, tako što se samo stave na prostirku uključenu u zidni priključak. Jedna od kompanija koje su otkupile licencu za ovo rešenje je Griffin International. Ona je napravila dodatak za dopunjavanje bežičnog upravljača za Nintendo Wii, a trenutno razvija i dodatke za upravljače konzola Xbox 360 i PlayStation 3. Dodatak se kači na poleđinu upravljača gde bi inače išla baterija i u maloprodaji košta od 50 do 70 dolara.

Sistem nije sasvim bez žica – prostirka za punjenje mora biti povezana sa strujnom priključnicom na zidu. Međutim, Wild Charge smatra da će ljudima biti zgodnije da po povratku kući samo stave četiri–pet uređaja na prostirku, umesto da utaknu svaki pojedinačno. To isto tako znači da se više uređaja napaja iz jedne zidne priključnice.

WildCharge koristi provodnu tehnologiju različitu od Fultonove. Kompanija prodaje navlake sa malim metalnim kontaktima koje se navuku na uređaje i potom postave na metalnu podlogu za punjenje. Podloga je lagana, a ako se dotakne rukom ne izaziva nikakav električni udar, jer se isključi i ostaje isključena sve dok se ruka ne skloni. Wild Charge se nada da će proizvođači ovu tehnologiju početi da ugrađuju u svoje uređaje.

Kompanija Powermat je najavila da će početi da prodaje sličan komplet proizvoda u trećem tromesečju, koristeći induktivnu tehnologiju sličnu Fultonovoj. Prostirke će koštati oko 100 dolara a navlake i drugi prijemnici oko 35 dolara.

Još jedna kompanija, PowerBeam, demonstrirala je tehnologiju za koju tvrdi da će moći da napaja bežične zvučnike ili digitalne okvire za slike sa rastojanja od deset metara, usmeravanjem lasera na solarnu ćeliju.

Texas Instruments i Motorola takođe planiraju da ponude tržištu proizvode s bežičnim napajanjem.

Jedan od problema koji će svi proizvođači morati zajednički da reše, biće usaglašavanje standarda koji će njihovim proizvodima omogućiti međusobnu usklađenost. Drugi će biti ubeđivanje potrošača da su tehnologije bezbedne i da neće ometati bežične mreže. Svi prisutni proizvođači uvereni su da problemi bezbednosti i ometanja ne postoje.

|Search:Find More About Bežično napajanje „naelektrisalo“ CES|

[ad#ad-post1]