Oracle protiv SAP-a: sud smanjio odštetu za 500 miliona dolara

SUDIJA OKRUŽNOG SUDA U SEVERNOJ Kaliforniji, donela je odluku u sporu kompanija Oracle i SAP, prema kojoj je moguća odšteta koju bi Oracle mogao da dobije smanjena za 500 miliona dolara.

Odluka stupa odmah na snagu, a odšteta koju je prvobitno zahtevala kompanija Oracle sada iznosi 1,6 milijardi dolara, umesto pređašnjih 2,2 milijarde.

Predstavnici SAP-a izrazili su zadovoljstvo donetom odlukom. „Ovo je drugo takvo smanjivanje visine odštete od strane suda i sigurni smo da će, kada porota čuje naše argumente, ishod slučaja odražavati pravu štetu koju je kompanija TomorrowNow nanela Oracleu“, dodali su predstavnici nemačkog proizvođača poslovnog softvera.

Predstavnici Oraclea nisu želeli da komentarišu donetu odluku.

Dva najveća svetska proizvođača poslovnog softvera, nemački SAP i američki Oracle, spore se još od 2007. godine, kada je Oracle podneo tužbu protiv kompanije SAP i njene američke podružnice, kompanije TomorrowNow.

Spor dva softverska giganta se odnosi na period od novembra do decembra 2006. godine kad je uočeno neobično veliko preuzimanje datoteka sa Oracleove veb lokacije Customer Connection namenjene pružanju tehničke podrške klijentima. Sa lokacije su preuzimane nadogradnje softvera i softverske zakrpe i to uglavnom za aplikacije kompanija PeopleSoft i JD Edwards. Oracle je 2005. kupio kompaniju PeopleSoft, koja je pre toga 2003. godine kupila kompaniju JD Edwards.

Oracle u svojoj tužbi tvrdi “da su SAP-ovi stručnjaci angažovani u sistematskom neovlašćenom pristupu Oracleovim sistemima za tehničku podršku klijentima”. Oracle optužuje SAP za kršenje američkog saveznog Zakona o računarskim prevarama i zloupotrebama (Federal Computer Fraud and Abuse Act) i kršenje kalifornijskog Zakona o pristupu računarskim podacima i prevarama (Computer Data Access and Fraud Act). U tužbi se zahteva da SAP obustavi nelegalne upade u Oracleove računarske sisteme, krađu podataka i korišćenje nelegalno prikupljenog materijala, kao i da nadoknadi učinjenu štetu.

U sporu Oraclea i SAP-a, interesantna je uloga kompanije TomorrowNow. Ta kompanija je osnovana 1998. godine, a delatnost joj je bila pružanje tehničke podrške licenciranim korisnicima softvera kompanije PeopleSoft. Početkom 2002. godine kompanija je proširila svoju delatnost na pružanje usluga korisnicima softvera drugih kompanija, a u januaru 2005. kompaniju TomorrowNow je u celosti kupio SAP (istog meseca Oracle je kupio kompanju PeopleSoft).

Predstavnici SAP-a prihvatili su navode o odgovornosti kompanije TomorrowNow (iako to nisu decidirano potvrdili smatra se da je Oracle 2008. godine zatvorio kompaniju TomorrowNow upravo zbog podnošenja tužbe), ali su za ostale navode iz tužbe, kao i za Oracleov zahtev za odštetom od više milijardi dolara, izjavili da se radi o “preterivanju i preuveličavanju”.

Sudija Filis Hamilton je početkom ove nedelje donela odluku prema kojoj Oracle ne može da traži odštetu za novac koji je izgubio u potencijalnoj prodaji starim klijentima („cross-selling“) i prodaji novih usluga („up-selling“) – drugim rečima, u prodaji dodatnog softvera koga bi kompanija možda prodala korisnicima koje je odeljenje TomorrowNow preuzelo zbog ukradenog softvera.

Oracle i dalje može da traži nadoknadu na ime profita koji je izgubio zbog krađe, a i dalje može da traži svoju „hipotetičku licencu“ – novac koji bi SAP morao da plati ako bi legalno licencirao softver od Oraclea. Lari Elison, izvršni direktor Oraclea, ustvrdio je u svom svedočenju na sudu da bi Oracle za te licence mogao da naplati 4 milijarde dolara.

Predstavnici SAP-a tvrde da bi kompanija trebalo da bude odgovorna samo za profit koji je Oracle izgubio direktno zbog krađe, a ne zbog hipotetičke licence. Oni takođe dodaju da je Oracle izgubio mali broj klijenata zbog aktivnosti kompanije TomorrowNow i da bi SAP trebalo da plati „ u najboljem slučaju samo nekoliko desetina miliona dolara“.

Sudska rasprava između Oraclea i SAP-a koja traje već dve nedelje trebalo bi da se završi do kraja meseca. (M.S.)

|Search:Find More About Oracle protiv SAP-a: sud smanjio odštetu za 500 miliona dolara|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv