Stopa piraterije u svetu se povećava

TOKOM DVODNEVNE KONFERENCIJE NA temu zaštite softvera pravima intelektualne svojine, koja je održana u Beogradu, u okviru regionalnog programa zaštite prava industrijske i intelektualne svojine, za region zapadnog Balkana, izneti su validni podaci koji jasno ukazuju na značaj i neophodnost sprovođenja radikalnih mera u suzbijanju piraterije.

Prema iznetim podacima, vrednost piratskog softvera je 51,4 milijarde $. Na svakih 100$ legalnog softvera prodatog prošle godine, dodatnih 75$ je prodato preko piratskih kanala. Tokom prošle 2009. godine, zabeležena je stopa piraterije u Srbiji od 74%, što je za 2% manje u odnosu na prethodnu (2008).

Gubici srpske privrede zbog piraterije su veliki. Smanjenjem piraterije za 10% srpski budžet bi prihodovao 29 miliona američkih dolara. Posledice nesuzbijanja piraterije kod nas su otežano priključivanje EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), kao i razvoj organizovanog kriminala. Poželjna stopa piraterije u Srbiji bi bila manja od 60%.

Primer iz Rusije govori da je otvoreno 9000 novih radnih mesta zahvaljujući smanjenju piraterije od 5% samo u 2008. godini. Trenutna stopa piraterije u Rusiji je 67%, a u poslednjih pet godina uspeli su da je smanje za 16%.

Smanjenje za 1% godišnje softverske piraterije u svetu donelo bi IT industriji novih 20 milijardi američkih dolara. U narednih pet godina planira se novih 450 miliona korisnika interneta u svetu što preti daljem povećanju ukupne stope piraterije. (I.S.)

|Search:Find More About Stopa piraterije u svetu se povećava|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro