Forrester Research: Očekuje se pad globalne IT potrošnje u 2009.

Globalna potrošnja za IT proizvode i usluge će ove godine biti manja za tri procenta i dostići će 1,66 biliona dolara, ali će zato u 2010. godini porasti 9 procenata, pokazuju podaci iz istraživanja kompanije Forrester Research. IT tržište je tokom 2008. godine poraslo za 8 procenata, a glavni uzroci slabljenja u ovoj godini biće ekonomska recesija u SAD i drugim zemljama kao i jačanje dolara.

Izraženo u evrima, globalna potrošnja za IT u 2009. godini „biće veća 6 procenata, a 2010. godine 3 procenta, kako evro bude počeo da slabi prema dolaru“, piše u izveštaju.

Analitičari kompanije Forrester su istakli da bi „idealna mera svetskog IT tržišta bila ‘korpa’ lokalnih valuta ponderisana na osnovu učešća svakog regiona ili države na svetskom tržištu“. Na osnovu tog kriterijuma potrošnja će ove godina porasti za 3, a sledeće za 6 procenata. Endrju Bartels, analitičar u Forresteru, navodi da bi prognoze mogle biti i lošije. „U ovom okruženju, loša vest zapravo može da bude dobra vest, sem ako je reč o istinski katastrofično lošoj vesti“, rekao je on.

Neke oblasti IT tehnologija će proći bolje od ostalih. Ulaganja u softver će ostati neizmenjena u odnosu na prethodnu godinu, dok će prodaja komunikacione opreme, usluga i hardvera biti manja. Tehnologija virtuelizacije softvera smanjuje potrebu za fizičkim serverima, kaže Bartels. Kompanije će možda odlagati zamenu stonih i prenosivih računara novijim ili će se čak više oslanjati na pametne telefone. Kako navodi Bartels, „rukovodioci informatičkih odeljenja će reći: ‘Naši prodavci mogu da urade sve što je potrebno i uz pomoć BlackBerryja’.

Istovremeno, ulaganja u specifične računarske uređaje, kao što su RFIS sistemi sledeće generacije, biće veća.

Analitičari iz kompanije Forrester Research napominju da su njihove prognoze zasnovane na pretpostavkama da će recesija oslabiti u drugoj polovini ove godine i na predviđenoj snazi dolara. Bartels navodi da su faktori kao što su jeftiniji energenti, „odmrzavanje“ tržišta komercijalnih kredita i veliki stimulativni paket nove administracije Baraka Obame razlozi za verovanje da će se ekonomija ipak oporaviti pre nego što pesimisti očekuju.

|Search:Find More About Forrester Research: Očekuje se pad globalne IT potrošnje u 2009.|

[ad#ad-post1]

tnews