Osnivači Fejsbuka obećali da će većinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe

DIREKTOR FEJSBUKA, MARK ZAKERBERG, jedan je od 17 milijardera koji se ove nedelje zavetovao da će u dobrotvorne svrhe pokloniti više od polovine svog bogatstva.

Projekat nazvan “The Giving Pledge”, ili slobodnije prevedeno Zavet dobročinitelja, pokrenut je u avgustu ove godine, a predvode ga Bil i Melinda Gejts, kao i Voren Bafet, poznati investitor. Cilj projekta je da se ohrabre mlađi bogataši da poklanjaju svoj novac u dobrotvorne svrhe, i da se poguraju ka filantropiji u ranijem dobu njihovog života.

Zakerberg ima 26 godina i prema najnovijoj listi najbogatijih Amerikanaca, koju sastavlja časopis Forbs, vredi 6,9 milijardi dolara. Pored položenog zaveta, mlađani direktor je nedavno donirao 100 miliona dolara školama u Njuarku, koji se nalazi u saveznoj država Nju Džersi. Ovaj potez je protumačen kao “peglanje” ukaljanog ugleda do koga je došlo kada je objavljen film The Social Network koji govori o nastanku i rastu Fejsbuka.

Zakerbergov kolega i vršnjak, Dastin Moskovic, takođe je potpisao zavet. Slično su učinili suosnivač AOL-a Stiv Kejs (52 godine) i njegova supruga Džin, što je prvobitnu listu od 40 dobročinitelja proširilo za još 17 članova. U prvobitnoj grupi nalazili su se Lari Elison (Orakl), investitor Karl Ajken, režiser Džordž Lukas i TV mogul Ted Terner.

Do sada je projekat bio okrenut ka dobročiniteljima iz Sjedinjenih država, ali Gejts i Bafet planiraju da ga prošire i inostranim bogatašima.

Kako navodi fondacija Giving USA, koja prati donacije pojedinaca, kompanija i fondacija iz SAD, zbog lošeg ekonomskog stanja, vrednost dobrotvornih donacija je opala prošle godine za 3,6%, na 303,75 milijardi dolara. (I.S.)

|Search:Find More About Osnivači Fejsbuka obećali da će većinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro