Intel planira nove procesore za prenosive računare

Kompanija Intel planira da sredinom ove godine predstavi nove jeftine procesore namenjene malim prenosivim računarima, koji će predstavljati konkurenciju sličnim AMD-ovim rešenjima.

Novi procesori će se koristiti u računarima koji nude pun spektar funkcija, ali su jeftiniji od preskupih modela sa ekranima manjih dijagonala. Novi procesori mogu podstaći i razvoj tankih i lakih prenosivih računara povoljne cene.

Intel namerava da se sa razvojem novih procesora upusti u nadmetanje sa kompanijom AMD koja je nedavno predstavila procesor Athlon Neo namenjen malim prenosivim računarima cene između 500 i 1500 dolara. Procesori Neo su dizajnirani za lake i tanke prenosive računare sa ekranima dijagonale između 10 i 14 inča, koje u AMD-u nazivaju „ultratankim prenosivim računarima“.

Zasnovani na Intelovoj arhitekturi Core, novi procesori će moći da se integrišu na malom prostoru i koristiće znatno manje energije nego postojeći procesori Core 2 Duo. Trenutni modeli niske potrošnje, troše oko 10W, dok procesori Core 2 Duo namenjeni standardnim računarima mogu da se pohvale potrošnjom od celih 35W.

Intelovi najbolji procesori niske potrošnje (ULV), zasnovani na arhitekturi Core, kao što su Core 2 Duo SU9400 i SU9300, ugrađuju se u preskupe, male prenosive računare kao npr. Lenovo X300 i Fujitsu LifeBook P8020. Ovi modeli su poznati po svojim malim dimenzijama i dugotrajnoj bateriji. Osim toga, Intelov ULV procesor se koristi i za izradu računara MacBook Air.

AMD je ranije kritikovao visoku cenu malih prenosivih računara zasnovanih na Intelovim štedljivim čipovima. Iz tog razloga, AMD je predstavio procesor Neo koji će omogućiti snižavanje cena lakih i tankih prenosivih računara, ali i omogućiti da oni zadrže punu funkcionalnost jednog računara.

|Search:Find More About Intel planira nove procesore za prenosive računare|

[ad#ad-post1]